Stanje vodostaja u Srpskoj stabilno; Obilnije padavine u Podrinju i Hercegovini večeras i u srijedu :: Semberija INFO ::

 

Stanje vodostaja u Srpskoj stabilno; Obilnije padavine u Podrinju i Hercegovini večeras i u srijedu


Vodostaji rijeka Drine i Save u granicama su normale i daleko od uvođenja redovne odbrane od poplava.

Na području Trebinja i Hercegovine za sada nema bojazni od poplava. U protekla 24 časa najviše kiše palo je na području Nevesinja 80 litara po metru kvadratnom, potom u Bileći 57 litara, dok je najmanje kiše u protekom danu palo u Trebinju - 27 litara po metru kvadratnom.

Zbog mogućnosti najavljenih obilniji padavina sve službe Civilne zaštite do daljnjeg su u pripravnosti.
- Ova količina padavina koja je najavljena u Hercegovini neće stvarati probleme zbog apsorbcione sposobnosti tla za razliku od na primjer Posavine, Lijevče polja i tamo gdje bi ta količina padavina izazvala probleme i katastrofe - izjavio je rukovodilac Sektora za proizvodnju i upravljanje vodama u HET Duško Vujović.

- Upravo smo u saradnji sa hidroelektranama na Trebišnjici predvidjeli da ima dovoljno prostora u hidroakomulacijama i da nema razloga za paniku. Imamo Bilećko jezero, dovoljno prostora, sve ostalo neće da ide u naš sliv i ne bi trebalo da ugrozi ni Trebinje ni Hercegovinu - istakao je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić
 
(RTRS)