Sukob u Ukrajini: Šest eksplozija odjeknulo u centru Hersona :: Semberija INFO ::

 

Sukob u Ukrajini: Šest eksplozija odjeknulo u centru Hersona


MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 207. dan. Ukrajinske snage nastavile kontraofanzivu na sjeveroistoku zemlje, a ruske se utvrđuju, tvrdi britanska vojna obavještajna služba.Ukrajinska vojska ispalila je dvije rakete iz višecjevnih raketnih bacača HIMARS na grad Svatovo u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je danas predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih s ratnim zločinima Ukrajine. U najnovijem obavještajnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane navedeno je da je "Rusija zbog neuspjeha na linijama fronta u Ukrajini, tokom protekle nedjelje pojačala raketne napade na civilnu infrastrukturu".

18.00 -  Borel: Ukrajinska strana će odrediti uslove za sklapanje mira

Na Ukrajincima i samo na njima biće da definišu buduće uslove mira, istakao je šef diplomatije EU Josep Borel.

U autorskom tekstu za francuski list "Žurnal di dimanš", on je naveo da će posle rata ipak doći do zaključivanja mirovnog ugovora.

Među uslovima biće i povlačenje Rusa sa ukrajinske teritorije, finansijski doprinos agresora obnovi zemlje, kao i moralno i krivično priznanje odgovornih za ratne zločine, dodao je Borel.

On je ocplenio i da rat može da potraje još dugo, kao i da predslednik Rusije Vladimir Putin neće dobrovoljno popustiti.

"Moramo povećati našu podršku Ukrajini ispunjavanjem njenih značajnih vojnih i ekonomskih potreba", naglasio je Borel.


14.48 - Šest eksplozija odjeknulo u centru Hersona

Šest snažnih eksplozija odjeknulo je danas u centru Hersona, javlja dopisnik agencije RIA Novosti.

-Ispaljuju rakete, još sakupljamo informacije - rekao je zamjenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

Izvor iz hitnih službi rekao da je PVO sistem funkcionisao u gradu i da su svi raketni udari odbijeni.

RIA Novosti podseća da je ukrajinska vojska je 16. septembra izvršila napad na Herson iz američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS.

Rakete su pogodile zgradu regionalne uprave, tri osobe su poginule, 13 je povrijeđeno.

11.07- Luke napustilo 165 brodova sa poljoprivrednim proizvodima

Ukrajinske luke napustilo je 165 brodova sa 3,7 miliona tona poljoprivrednih proizvoda u okviru sporazuma postignutog posredstvom UN i Turske, saopšteno je danas iz ukrajinskog Ministarstva infrastrukture.

U saopštenju se navodi da će deset brodova sa 169.300 tona poljoprivrednih proizvoda danas napustiti ukrajinske luke u Crnom moru.

-U 10.00 časova osam brodova je napustilo luku u Odesi a dva čekaju svoj red i povoljnije vremenske uslove - ističe se u saopštenju.

Ukrajina je prije početka sukoba izvozila do šest miliona tona žitarica.

Tri luke u Crnom moru otvorene su u okviru sporazuma koji su 22. jula potpisali Moskva i Kijev.

9.34 - Britanija:Zbog neuspjeha,Rusija gađa civilnu infrastrukturu

Rusija je zbog neuspjeha na linijama fronta u Ukrajini, tokom protekle nedjelje pojačala raketne napade na civilnu infrastrukturu, iako to nema nikakav vojni uticaj, navodi se u najnovijem obavještajnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane.

U objavi na Tviteru britanski obaveštajci tvrde da ovaj potez ima cilj da sruši moral ukrajinskog stanovništva i vlasti u Kijevu, prenosi Rojters.

-Rusija je lansirala nekoliko hiljada raketa dugog dometa na Ukrajinu od 24. februara 2022, ali je u posljednjih sedam dana Moskva pojačala ciljanje civilne infrastrukture čak i tamo gdje to nema neposredan vojni efekat -saopštilo je britansko ministarstvo.

Ovake misije uključuju udare na električnu mrežu i branu na reci Ingulec u Krivom Rogu, preciziraju britanski obavještajci.

9.24- LNR:Ukrajinska vojska gađala Svatovo sa dvije HIMARS rakete

Ukrajinska vojska ispalila je dvije rakete iz višecjevnih raketnih bacača HIMARS na grad Svatovo u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je danas predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih s ratnim zločinima Ukrajine.

-Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 45 puta granatirala naselja u (samoproglašenoj) Donjeckoj Narodnoj Republici, ispalivši 211 jedinica municije - saopšteno je istovremeno iz predstavništva DNR, prenio je Sputnjik.

Kako se navodi, oštećena su 44 stambena objekta u Donjecku, Makejevki i Gorlovki, kao i osam objekata civilne infrastrukture.

07:05 -Vatikan: Pucano na papinog izaslanika u Ukrajini, nije povrijeđen

Papin izaslanik, kardinal Konrad Krajevski napadnut je u Ukrajini dok je predavao humanitarnu pomoć u ime pape Franje kod grada Zaporožja, prenosi Vatikan njuz.

Kada su završili istovarivanje pošiljke pomoći za lokalne stanovnike, na kardinala Krajevskog i njegovu pratnju je pucano.

-Krajevski u incidentu nije povređen i nastavio je svoju misiju - navodi se u izvještaju.

06:59 -Bajden pozvao Putina da ne upotrijebi nuklearno oružje

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je ruskog lidera Vladimira Putina da ne upotrijebi taktičko nuklearno ili hemijsko oružje kako bi vratio izgubljena područja u Ukrajini.

Na pitanje novinara tv mreže CBS šta bi rekao Putinu u slučaju da razmatra korišćenje takvog oružja, Bajden je odgovorio da bi poruka glasila: "Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promijenilo rat kao ništa dosad, kao ništa od Drugog svjetskog rata".

Američki odgovor bi bio "srazmjeran", kazao je Bajden, ali nije želio da govori o detaljima.

06:43 -Unian: Rusija uvela u upotrebu iranske dronove

Ruska vojska počela je prošle nedjelje da koristi bespilotne letjelice iranske proizvodnje Šahed-136 na ratištu u Ukrajini.

Iranski dronovi su relativno mali i lete na veoma maloj visini, što ukrajinskim sistemima PVO otežava da ih otkriju.

Kijev se nada da bi SAD i njeni saveznici mogli da obezbijede Ukrajini bolju odbrambenu tehnologiju protiv bespilotnih letjelica ili da intervenišu kako bi poremetili isporuku iranskih bespilotnih letjelica Rusiji.

Američki vojni eksperti procjenjuju da bi iranske bespilotne letjelice Šahed-136 mogle da obezbijede Rusiji "moćnu protivtežu" visokotehnološkim sistemima naoružanja kao što je HIMARS koje je Ukrajina dobila od SAD.


Agencije / Glas srpske