VLADO SIMIĆ: NADLEŽNI U RS I SRBIJI DA ŠTO PRIJE RIJEŠE PROBLEM OKO DOBROVOLjNOG DARIVANjA KRVI :: Semberija INFO ::

 

VLADO SIMIĆ: NADLEŽNI U RS I SRBIJI DA ŠTO PRIJE RIJEŠE PROBLEM OKO DOBROVOLjNOG DARIVANjA KRVI


Prema riječima predsjednika DDDK „Zdravlje“ Vlade Simića, zbog  primjene novog  Zakona o transfuzijskoj medinici, koji podrazumijeva da dobrovoljni davaoci krvi iz Republike Srpske, više ne mogu davati krv u Srbiji i obrnuto, trpe nažalost brojni pacijenti.



- Izuzev VMA ovo pravilo važi u svim zdravstvenim ustanovama, pa kada nekome hitno treba krv, a najčešće su to teški bolesnici, naši dobrovoljni davaoci se tada snalaze na razne načine, pa navode da su iz Loznice ili nekih drugih gradova u Srbiji. Ovo je ozbiljan problem koji u praksi znači da kada imamo nekog našeg sugrađanina u zdravstvenoj ustanovi u Srbiji, mi prema novom Zakonu niti možemo otići tamo i darivati krv, niti se krv može transportovati sa teritorije RS. Smatramo da to nije u redu, te da bi što prije  trebalo pokrenuti incijativu na nivou Instituta za transfuziju krvi Srbije i našeg Instituta pa i na nivou Vlada RS i Srbije  kako bi se ovaj problem što prije riješio,  jer šta nam u znači dogovor o specijalnim vezama, kada se u praksi susrećemo sa ovakvim problemima”, naglašava Simić.

Simić je i sve zainteresovane davaoce krvi , pozvao da se odazovu velikoj akciji darivanja krvi, koja će 05.08.2022.godine biti organizovana na odjeljenju za transfuziju krvi u krugu bijeljinske Bolnice .Prema riječima Simića, taj dan se očekuje veliki broj gostiju  i prijatelja ovog Udruženja koje broji skoro 1000 članova, a nakon akcije darivanja krvi, planirano je  i duženje  uz svečanu večeru.


​Semberija info - S. Nikolić