Demonstranti u Šri Lanki odbijaju da izađu iz rezidencije predsjednika :: Semberija INFO ::

 

Demonstranti u Šri Lanki odbijaju da izađu iz rezidencije predsjednika


KOLOMBO - Demonstranti u Šri Lanki odbijaju da izađu iz rezidencije predsjednika Gotabaje Radžapakse nakon što su juče upali u nju.
  
Tvrde da su u njoj otkrili “milione rupija”.
 
Demonstranti tvrde da su “otkrili veliku sumu novca unutar vile”.
 
Otkriven novac predat je snagama bezbejdnosti. Za milion rupija može se kupiti oko 12.500 evra.
 
Demonstranti su ušli juče i plivali u bazenu rezidencije predsjednika Šri Lanke, jeli u kuhinji i boravili u njegovim sobama, a video-snimci o tome su se dijelili na internetu.
 
Nakon nasilnih protesta u kojima su demonstranti upali u zvaničnu predsjedničku rezidenciju, Gotabaja Radžapaks je odlučio da 13. jula podnese ostavku.
 
Predsedavajući parlamenta Mahinda Japa Abejvardena je u video-izjavi za javnost potvrdio da ga je Radžapaksa obavijestio o svojoj odluci da se povuče sa predsjedničke funkcije kako bi se obezbijedila mirna primopredaja vlasti.
 
Demonstranti su takođe ušli i u rezidenciju premijera Ranila Vikramasingea koju su kasnije zapalili, zbog čega su danas uhapšene tri osobe.
 
Vikramasinge je juče potvrdio da će podnijeti ostavku. On je na Tviteru saopštio da radi bezbjednosti svih građana prihvata preporuku lidera stranaka da se omogući rad vlade koju će činiti predstavnici svih partija.
 
Poručio je i da je Šri Lanka teško pogođena najgorom krizom u modernoj istoriji.
 
Načelnik vojske Šri Lanke general Šavendra Silva rekao je da je sada prilika da se trenutna politička kriza riješi na miran način i zatražio podršku naroda da održi mir u toj ostrvskoj državi.
 
Protesti izazvani finansijskom i ekonomskom krizom u Šri Lanku izbili su početkom aprila ove godine.
 
Međunarodni monetarni fond (MMF), koji je u pregovorima sa vladom Šri Lanke o mogućoj pomoći od tri milijarde dolara, rekao je da pažljivo prati događaje.
 
Saopštio je da se nada povratku mira u zemlji, što bi omogućilo obnovu pregovora o paketu zajma toj zemlji.


Glas Srpske – Tanjug