PENZIJE VEĆE ZA 10 POSTO :: Semberija INFO ::

 

PENZIJE VEĆE ZA 10 POSTO


Primjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranje Republike Srpske u poslednjih devet godina Vlada je donijela odluku o ukupno osamnaest povećanja penzija od čega se na redovno godišnje usklađivanje odnosi šest, a dvanaest na vanredno povećanje povećanje.

Penzioneri će svoje penzije za maj dobiti uvećane po treći put u ovoj godini, i to za 10%, što je do sada najveće pojedinačno procentualno povećanje.

Podsjećamo da je januaru ove godine izvršeno redovno godišnje usklađivanje penzija sa 3,36% i vanredno povećanje od 0,64%, što je zbirno dalo uvećanje od 4%.

Drugo vanredno povećanje penzija od 10%, počev od  01. maja ove godine je najveće pojedinačno povećanje ne samo u Republici Srpskoj, već i u zemljama regiona, pa i šire.

Vlada Republike Srpske je na ovaj način pokazala da u ovim teškim ekonomskim vremenima uzrokovanim pogoršanjem životnog standarda najstarije populacije usred krize izazvane specijalnom operacijom Rusije u Ukrijini u skladu sa trenutnim finansijskim mogućnostima vodi računa kako bi mjerama koje donosi spriječila dalje pogoršanje materijalnog položaja i standarda života preko 272 hiljade korisnika prava u zemlji i inostranstvu.

Vanredno povećanje od 10% poboljšaće i učešće prosječne penzije od 474,72 KM koliko iznosi za maj ove godine u prosječnoj plati isplaćenoj u Republici Srpskoj, na do sada najveći procenat od 43,41%.

Sa ovim vanrednim povećanjem povećan je i iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina na 485,19 KM, što čini 44,35% prosječne plate u Republici Srpskoj.

Podsjećamo da puni staž od 40 i više godina ima 21.250 ili svega 7,8% od trenutno 272.500 korisnika prava, i njihova prosječna penzija od maja ove godine iznosi 701,22 KM,  što čini  64,10 % od prosječne plate u Republici.
Takođe, od maja ove godine došlo je do povećanja i iznosa najviše penzije u Republici Srpskoj na 2.495,54 KM, što čini 2,3 prosječne plate isplaćene za april mjesec.
 
Podsjećamo da je sa ovim povećanjem u poslednjih devet godina Vlada Republike Srpske zbirno, odnosno nominalno penzije povećala za 44,53%, dok je stvarno ili efektivno  povećanje penzija 54,81%.

Kao primjer navodimo da penzioner koji je primao 400 KM u januaru 2012. godine od maja ove godine prima penziju u iznosu od 619,24 KM.

Za isplatu penzije od maja ove godine svaki naredni mjesec biće potrebno obezbediti iz izvornih prihoda po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje više od 117 miliona KM.
 
Vlada Republike Srpske nastavlja u kontinuitetu, kao što je to činila i do sada, da prati rast cijena na malo, troškova života i rast prosječnih plata i u zavisnosti od rasta izvornih prihoda, po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ukoliko se ukaže potreba u skladu sa ekonmskom krizom i rastom inflacije, pravo-vremeno će reagovati sa novim vanrednim povećanjem kako bi zaštitila životni standard najstarije populacije.

Uvećana penzija za maj ove godine od 10% biće isplaćena u narednih  dan-dva za svih 272.521 korisnika prava u zemlji i inostranstvu.

Na kraju podsjećamo da je u cilju dalje zaštite standarda penzionera već najavljena i dodatna jednokratna pomoć krajem ljeta u visini od 100 KM, navode na kraju iz Fonda PIO RS.