PROTEST PROTIV OTVORENOG BALKANA: U TIRANI ZAPALjENA ZASTAVA SRBIJE :: Semberija INFO ::

 

PROTEST PROTIV OTVORENOG BALKANA: U TIRANI ZAPALjENA ZASTAVA SRBIJE


Ispred Vlade Albanije u Tirani oko 16.30 časova počeo je protest protiv inicijative Otvoreni Balkan, u organizaciji albanske opozicione demokratske stranke bivšeg premijera Saljija Beriše.

Protest se organizuje uoči dolaska predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na sastanak inicijative za regionalnu saradnju Otvoreni Balkan, koji se održava danas i sutra u Tirani.

Učesnici protesta zapalili su zastavu Srbije, istaknutu u znak dobrodošlice na ulici koja vodi do Vlade, praćeni burnim odobravanjem okupljenih, a jedan dječak je pao sa bandere pokušavajući da obori zastavu.

Demonstranti nose transparente na kojima su ispisane poruke protiv inicijative Otvoreni Balkan, Vučića, Rame, Soroša...

Beriša je prije nekoliko dana preko društvenih mreža pozvao Albance da dođu na protest, nazivajući ih nacionalnim protestima koji su usmjereni protiv, kako je rekao, "antialbanskog scenarija".
 
Učesnici protesta, na čelu sa Berišom, prethodno su se okupili ispred sjedišta Demokratske stranke u Tirani i onda su prošetali do zgrade Vlade, gdje je postavljena bina, a nedaleko odatle se nalazi i Ambasada Srbije u Tirani.

Mediji su ovih dana prenosili da će na taj protest navodno doći i Albanci sa Kosova i Metohije, ali i Albanci iz tzv. Preševske doline.
 
Glavna tema sastanka Otvorenog Balkana u Tirani, gdje će se se okupiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev, je uspostavljanje jedinstvenog tržišta rada, kao i jedinstvene radne dozvole koja bi trebalo da zaživi od početka 2022. godine.

Inače, Demokratska stranka je najjača opoziciona stranka u Albaniji, nasuprot vladajućoj Socijalističkoj partiji Edija Rame, ali je trenutno u Demokratskoj stranci došlo do razdora i stranka se podijelila na dve frakcije.
Vučić će večeras imati zajedničku večeru sa Ramom i Zaevom u Elbasanu, a sutra će uslijediti radni sastanci i predviđeno je potpisivanje šest sporazuma.


Izvor: RTRS