CVIJEĆE NA PJEŠČANIM DINAMA ATAKAME :: Semberija INFO ::

 

CVIJEĆE NA PJEŠČANIM DINAMA ATAKAME


Pješčane dine Atakame, pustinje u Čileu, udaljene hiljadu kilometara od Santjaga, ponovo su ukrašene različitim bojama jer je na njima poslednjih nedelja niklo cvijeće. Predjeli na kojima se umjesto pijeska vidi cvijeće privlače domaće i strane posjetioce tokom proljeća na južnoj hemisferi.

Iako mnogi smatraju da je cvijetna oaza pravo čudo u pustinji, stručnjaci podsjećaju da cvijeće niče u zavisnosti od količine padavina u zimskoj sezoni.

„Ovo je prirodna laboratorija jer vam omogućava da vidite kako promjene u količini padavina utiču na raznovrsnost biljaka”, rekla je biolog Andrea Loaiza tokom obilaska oblasti.

Otporno sjeme i lukovice mogu preživjeti izuzetno suvo vrijeme u Atakami sve dok ne procvjetaju tokom proljeća.

Đina Arančio, botaničarka sa lokalnog Univerziteta de La Serena kaže da sjeme i lukovice mogu da prežive više godina i kada nema kiše.

Cvijeće u Atakami pojavljuje se tokom proljeća u ovom dijelu planete poslednjih godina. Eksperti upozoravaju da je ovaj prirodni fenomen najvjerovatnije nastao zbog klimatskih promjena i globalnog otopljavanja.

Inače, ova pustinja važi za najsuvlje mjesto na svijetu. Takođe, mnogi je smatraju jednim od najsurovijih predjela na planeti, a tim naučnika koji je 2003. godine sproveo obimna istraživanja na širokom području pustinje nije uopšte mogao da pronađe tragove postojanja živog svijeta.

Procenjuje se da je kiša „probudila” više od 900 vrsta biljaka u ovom kraju u poslednjih sedam godina. Iako je ovo područje zvanično zaštićeno i posjetiocima je dozvoljeno da idu samo u određene dijelove, sve češće se u njemu mogu primjetiti oštećenja koja su nastala od vozila. Pored toga prisutna je i opasnost od trgovine biljkama.