Helikopteri Kfora nadlijeću sjever Kosova :: Semberija INFO ::

 

Helikopteri Kfora nadlijeću sjever Kosova


Helikoteri Kfora u dva navrata su u posljednjih sat vremena nadlijetali Jarinje i Brnjak, kao i sjever Kosova i Metohije, javlja reporter RTS-a.

Kako prenosi RTS vojnici Kfora pojavili su se danas u blizini administrativnog prelaza Jarinje gdje su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije, a iz Kfora za Kosovo onlajn poručuju da "pomno prate situaciju na cijelom Kosovu i da su povećali broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjever".

"Kfor pomno prati situaciju na cijelom Kosovu i ostaje fokusiran na svakodnevnu primjenu svog mandata - proisteklog iz Rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. - kako bi se osiguralo bezbjedno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu. Kfor je povećao broj i trajanje rutinskih patrola širom Kosova, uključujući i sjeverno Kosovo", naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

Gradonačelnici sa sjevera traže pojačano prisustvo Kfora

Gradonačelnici sa sjevera Kosova i Metohije su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federičijem razgovarali o situaciji na sjeveru i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i djeluju u skladu sa rezolucijim 1244 Savjeta Bezbjednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti spriječili i sačuvao mir.

"Još jednom pozivamo građane da ostanu suzdržani i nasjedaju na provokacije, mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi međunarodni akti i povelje. Komandant Kfora je rekao da se Kfor neće miješati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva", navodi se u saopštenju.


Nezavisne novine