KINA ZBOG KLIME ODUSTAJE OD FINANSIRANjA ELEKTRANA NA UGLjENIK :: Semberija INFO ::

 

KINA ZBOG KLIME ODUSTAJE OD FINANSIRANjA ELEKTRANA NA UGLjENIK


Kineski predsjednik Si Đinping izjavio je juče u svom obraćanju Opštoj skupštini Ujedinjenih nacija kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugljen u inostranstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena.

"Kina će pojačati potporu drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije s niskim udjelom ugljenika, te neće finansirati nove projekte na ugljenik u inostranstvu", rekao je Si u unaprijed snimljenom video obraćanju na godišnjem okupljanju UN, u kojem je naglasio kineske miroljubive namjere u međunarodnim odnosima.

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine finansiranje projekata dobijanja energije iz ugljenika u drugim zemljama jer bi to olakšalo da ostane na putu prema ispunjenju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma za smanjenje emisije ugljenika.

"Nulta stopa emisije štetnih plinova do 2060."

Sijeva najava uslijedila je nakon sličnih poteza Južne Koreje i Japana ranije ove godine, a glavni sekretar UN Antonio Guteres i američki izaslanik za klimu Džon Keri pozvali su Kinu da slijedi azijske kolege.

Si je ponovio kako će Kina vrhunac emisija imati prije 2030. te da će do 2060. imati nultu stopu emisije štetnih gasova.

Kina je najveći svjetski emiter stakleničkih gasova jer se i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugljenik za svoje domaće energetske potrebe.

(Nezavisne)