JEDINSTVO I ISTRAJNOST SRBA U BORBI ZA ISTINU - ODGOVOR NA PRITISKE :: Semberija INFO ::

 

JEDINSTVO I ISTRAJNOST SRBA U BORBI ZA ISTINU - ODGOVOR NA PRITISKE


Odgovor srpskog naroda u Republici Srpskoj, cijeloj BiH, Srbiji, Crnoj Gori i širom svijeta na pritiske poput nametanja zakona, podmetanja laži i revizije istorije, mora da bude jedinstvo srpskog naroda i istrajnost u borbi za istinu, poručili su iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini.

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini, u ime 80.000 protjeranih Srba Tuzlanske regije koji danas žive uglavnom na području Bijeljine, Zvornika, Ugljevika, Lopara, Brčkog i u drugim opštinama Republike Srpske, ističe da nemaju druge otadžbine osim Republike Srpske i zbog toga daju punu podršku institucijama Republike Srpske u pravednoj borbi protiv nelegalnih odluka visokog predstavnika.

Udruženje je u saopštenju najoštrije osudilo pravno nasilje koje u BiH sprovodi visoki predstavnik Valentin Incko. 

"Pokušavajući da u našoj zemlji na silu nametne društvene norme koje su suprotne tradiciji, kulturi i volji većine domaćeg stanovništva, Incko nalikuje brojnim okupatorima BiH iz bliže i dalje prošlosti, poput njemačkih nacista, austrougarskih okupatora i Osmanlija", navodi se u saopštenju. 

Iz Zavičajnog udruženja ističu da ni mnogo veći silnici kroz vijekove nisu uspjeli da slome srpski narod u BiH, pa u tome neće uspjeti ni Incko.

"Istina koju više niko, pa ni Incko ne može da ospori, jeste da je srpski narod napadnut u jugoslovenskim ratovima 90-tih godina, da je stvorio i u pravednom i časnom Odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1995. godine odbranio svoju Republiku Srpsku koja je jedini garant opstanka srpskog naroda u BiH. Republika Srpska živi i živjeće dok je srpskog naroda! Na našu sreću, Incko se tu ništa ne pita", poručuju iz ove nevladine organizacije. 

Iz Zavičajnog udruženja podsjećaju da Incko nikada ne pominje ni istinu da je u Drugom svjetskom ratu izvršen genocid nad srpskim narodom u BiH u NDH, da je njegova Austrougarska kao okupator počinila nebrojene zločine nad srpskim narodom u BiH tokom Prvog svjetskog rata i ranije tokom četiri decenije okupacije BiH, da je Osmanska imperija tokom vijekovne vladavine na ovim prostorima izvršila neviđeni genocid nad srpskim narodom.

"Na kraju, Incko, ako želi da izrazi poštovanje prema svim žrtvama ratnog sukoba u BiH 1992-1995. godine, morao bi da se pokloni i žrtvama u Tuzlanskoj koloni 15. maja 1992. godine, morao bi da se pokloni i nad mučeništvom 1.265 Srba Tuzlanske regije koji su ubijeni u ratu 1992-1995. godine, morao bi da izrazi žaljenje i poštovanje prema 80.000 protjeranih Srba iz Tuzlanske regije i izrazi poštovanje prema svim srpskim žrtvama rata u cijeloj bivšoj Jugoslaviji", navodi se u saopštenju.

Za sve to, kažu, Incku nisu potrebni nametnuti zakoni, nego samo malo ljudskosti.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.