Rezolucija o visokom predstavniku na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN, podrška nije izvjesna :: Semberija INFO ::

 

Rezolucija o visokom predstavniku na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti UN, podrška nije izvjesna


NjUJORK – Rezolucija kojom se predviđa ukidanje ovlašćenja visokog predstavnika, a koju su Savjetu bezbjednosti UN-a predložile Rusija i Kina, naći će se večeras pred ovim tijelom.

Ipak, kako "Glas Srpske" saznaje iz dobro obavještenih izvora, izvjesno je da će ona biti odbijena većinom glasova.

Pored zemalja Zapada, podrška rezoluciji, vrlo izvjesno izostaće i od Vijetnama i Kenije, a kako nam je rečeno, o daljem ishodu razgovora o visokom predstavniku i ponašanje Rusije u ovoj instituciji može se samo nagađati.

- Francuska kao predsjedavajuća SB UN prihvatila je da odlučuje o rezoluciji, ali prve informacije govore da ona neće dobiti podršku, odnosno da će biti odbijena velikom većinom. Ipak, ostaje da se vidi šta će se desiti na samoj sjednici – rekao nam je izvor iz sjedišta UN-a.

Sarajevski portal Kliks, pozivajući se na svoja saznanja, piše da će šest zemalja sigurno glasati protiv i to Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Irska, Estonija i Norveška.

Potrebno je da protiv glasa još samo jedna država da bi usvajanje rezolucije bilo odbačeno bez korišćenja veta.

U slučaju da više nijedna zemlja ne bude protiv, portal podseća da SAD, Velika Britanija i Francuska, kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN-a imaju mogućnost veta, što opet znači da rezolucija neće proći.

Sjednica na kojoj će se razmatrati ovo pitanje počeće u 15 časova po njujorškom, odnosno u 21 čas po našem vremenu.

Glas Srpske