Šeranić: Od domova zdravlja zatraženo ubrzavanje procesa vakcinacije :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: Od domova zdravlja zatraženo ubrzavanje procesa vakcinacije


BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima svih domova zdravlja i bolnica u Srpskoj, Instituta za javno zdravstvo, kao i zdravstvene inspekcije o nužnosti ubrzavanja procesa vakcinacije građana protiv kovida 19, imajući u vidu da Republika Srpska raspolaže sa dovoljnom količinom vakcina pet proizvođača, te da se očekuju nove značajne količine.

Na današnjem sastanku razgovarano je i o potrebi za većom uključenosti lokalnih zajednica u obezbjeđivanju logističke podrške za ovaj važan proces, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.


Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave, Saveza opština i gradova Srpske i Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Naglašavajući važnost napretka procesa vakcinacije na sastanku su predloženi modeli rada u narednom periodu, u smislu povećanog angažmana kapaciteta za vakcinaciju, broja timova u zdravstvenim ustanovama i njihove efikasnosti.

"Predloženo je angažovanje dodatnih kadrovskih kapaciteta za izvršavanje administrativnih poslova u procesu vakcinacije, kao i produžavanje radnog vremena vakcinalnih punktova kako bi se i radno angažovano stanovništvo moglo vakcinisati", navodi se u saopštenju.

Od rukovodstava domova zdravlja u Republici Srpskoj, navodi se u saopštenju, u ovoj fazi procesa vakcinacije očekuje se da organizuju rad punktova u dvije smjene, kao i da, gdje god je to potrebno, subotom ili radnim danima u poslijepodnevnim časovima vakcinacija bude omogućena bez prethodnog zakazivanja građana.

Na sastanku, koji je održan u prostorijama Republičke uprave za inspekcijske poslove, istaknuta je potreba pravovremenog izvještavanja iz zdravstvenih ustanova, od čega zavisi i planiranje mjera i nabavka vakcina, kao i potreba za kvalitetnom podrškom i saradnjom bolničkog sektora i primarnog nivoa zdravstvene zaštite.

U saopštenju se dodaje da je naglašeno da Republika Srpska trenutno ima dovoljno vakcina na raspolaganju i da se proces vakcinacije mora ubrzati kako bi se odgovorilo na zainteresovanost građana za imunizaciju, kao i iskoristila trenutna stabilna epidemiološka situacija i vrijeme prije jeseni.

"U Republiku Srpsku do danas je stiglo 367.963 doza vakcina protiv kovida 19. Od toga je direktnom nabavkom obezbijeđeno 204.300 doza, iz "Kovaks" mehanizma 63.640, kroz program "EU za zdravljež /EU4Health/ 36.270 i kroz donacije 63.753 doza", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do danas je isporučio zdravstvenim ustanovama oko 157.500 prve doze i nešto više od 94.800 druge doze/komponente vakcina.

Predstavnici Instituta za javno zdravstvo i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kako se navodi u saopštenju , pozvali su okupljene predstavnike zdravstvenih ustanova i na sveobuhvatan i kontinuiran zajednički rad na promociji važnosti vakcinacije, kao najbolje mjere za zaštitu zdravlja cjelokupnog društva, kao i efikasnosti vakcina kod zaštite od sojeva virusa korona koji su u cirkulaciji.

Srna / Glas Srpske