SAD dijele desetine miliona doza vakcina, na spisku i BiH :: Semberija INFO ::

 

SAD dijele desetine miliona doza vakcina, na spisku i BiH


Фото - Танјуг / АП
Američka administracija objavila je spisak za distribuciju 55 miliona, od ukupno 80 miliona doza vakcina za koje se predsjednik Džozef Bajden obavezao dodijeliti drugim zemljama do kraja juna. Cilj je globalno okončanje pandemije, a na spisku za donaciju je i BiH.

"Dok se nastavljamo boriti protiv pandemije Kovid-19 kod kuće i radimo na zaustavljanju pandemije širom svijeta, predsjednik Bajden obećao je da će Sjedinjene Države dati vakcine za svijet. Dio tog plana je doniranje vakcina iz naše domaće zalihe, a predsjednik je obećao 80 miliona doza koje će biti dodijeljene do kraja juna. Ranije ovog mjeseca, Uprava je objavila plan za prvih 25 miliona doza koje smo započeli s isporukom, a današnja najava upotpunjava listu za preostalih 55 miliona doza. Za sve ove doze treba dati prioritet onima koji su u riziku, poput zdravstvenih radnika, na osnovu nacionalnih planova vakcina", saopšteno je iz Bijele kuće.

Pored podjele doza iz vlastite zalihe vakcina, administracija Džoa Bajdena i Kamale Haris takođe se zalaže za saradnju s američkim proizvođačima kako bi proizveli više vakcina za dijeljenje sa svijetom.

"U tu svrhu, prije sastanka G7, predsjednik Bajden je najavio da će SAD kupiti pola milijarde doza Pfizera i donirati ih 92 države sa niskim i nižim srednjim prihodima i članicama Afričke unije. Ukupno, G7 + pristao je osigurati dodatnih više od jedne milijarde doza počev od ljeta 2021. Pored toga, SAD se zalaže za proširenje lokalne proizvodnje vakcina, a kroz naše Quad partnerstvo i podršku Međunarodne razvojne finansijske korporacije za proizvodnju vakcina, u Africi i Indiji će se proizvesti više od milijardu doza 2021. i 2022. Ova strategija vakcina je vitalna komponenta našeg ukupnog globalnog napora da vodimo svijet u borbi za pobjedu nad Kovidom-19 i postizanje globalne zdravstvene sigurnosti", objašnjavaju iz Bijele kuće.

Za ovih 80 miliona doza, SAD će podijeliti 75 odsto putem Kovaks mehanizma, a 25 odsto će biti usmjereno na pomoć u rješavanju prenapona širom svijeta.

"Naši ciljevi su da se poveća globalna pokrivenost Kovida-19 vakcinacijom, pripremiti se za prenaponske udare i dati prioritet zdravstvenim radnicima i ostalim ranjivim populacijama na osnovu podataka iz javnog zdravstva i priznate najbolje prakse, te pomoći našim susjedima i drugim zemljama u potrebi. I, kao što smo ranije rekli, Sjedinjene Države neće koristiti svoje vakcine da osiguraju usluge od drugih zemalja", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Plan raspodjele 55 miliona doza

Na osnovu ovog okvira i na čekanju zakonskih i regulatornih odobrenja, plan raspodjele za ovih 55 miliona doza biće sljedeći:

Otprilike 41 milion će se podijeliti putem Kovaksa, na sljedeći način:

Otprilike 14 miliona za Latinsku Ameriku i Karibe za sljedeće: Brazil, Argentina, Kolumbija, Peru, Ekvador, Paragvaj, Bolivija, Urugvaj, Gvatemala, El Salvador, Honduras, Haiti i druge zemlje Karipske zajednice (CARICOM), Dominikanska Republika, Panama i Kostarika.

Otprilike 16 miliona za Aziju: Indija, Nepal, Bangladeš, Pakistan, Šri Lanka, Avganistan, Maldivi, Butan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Tajland, Malezija, Laos, Papua Nova Gvineja, Tajvan, Kambodža i Tihi ostrva .

Otprilike 10 miliona za Afriku treba podijeliti sa zemljama koje će biti odabrane u koordinaciji s Afričkom unijom.

Otprilike 14 miliona - ili 25% od ovih 55 miliona vakcina - podijeliće se s regionalnim prioritetima i drugim primaocima, kao što su: Kolumbija, Argentina, Haiti, druge zemlje CARICOM-a, Dominikanska Republika, Kostarika, Panama, Avganistan, Bangladeš, Pakistan, Filipini, Vijetnam, Indonezija, Južna Afrika, Nigerija, Kenija, Gana, Kabo Verde, Egipat, Jordan, Irak, Jemen, Tunis, Oman, Zapadna obala i Gaza, Ukrajina, (samoproglašeno) Kosovo, Gruzija, Moldavija i BiH.

"Dijeljenje miliona američkih vakvina s drugim zemljama signalizuje veliku posvećenost američke vlade. Baš kao što imamo u našem domaćem odgovoru, kretaćemo se što je brže moguće, poštujući regulatorne i zakonske zahtjeve SAD-a i zemlje domaćina, kako bismo olakšali siguran i siguran transport vakcina preko međunarodnih granica. Za to će trebati vremena, ali predsjednik je naložio administraciji da koristi sve mogućnosti američke vlade kako bi zaštitila pojedince od ovog virusa što je brže moguće. Određene vakcine i količine određivat će se i dijeliti dok uprava bude radila kroz logističke, regulatorne i druge parametre specifične za svaku regiju i zemlju", zaključuju iz Bijele kuće.

​Nezavisne novine