Danas Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Darujete krv i spasite nečiji život :: Semberija INFO ::

 

Danas Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi Darujete krv i spasite nečiji život


Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježava se svake godine 14. juna u cilju podizanja svijesti o globalnoj potrebi za sigurnom i bezbjednom donacijom krvi i o načinu na koji bi svi mogli da daju svoj doprinos. Svjetska zdravstvena organizacija je 2005. godine odredila ovaj datum, kada su 192 zemlje članice Svjetske zdravstvene skupštine proglasile njegovo međunarodno obilježavanje kao dan kojim se zahvaljuje svim dobrovoljnim davaocima krvi i podstiču ljudi da daju svoju krv. Neizmjerna zahvalnost svim dobrovoljnim davaocima krvi za njihov plemeniti čin davalaštva, predstavlja noseću ideju obilježavanja ovog datuma.

Današnji dan, za dan obilježavanja Dana dobrovoljnih davalaca krvi, izabran je iz posebnog razloga, jer je na ovaj dan 1868. godine rođen slavni austrijski naučnik dr Karl Landštajner, čije je otkriće ABO sistema krvnih grupa ovjenčano Nobelovom nagradom za fiziologiju i medicinu 1930. godine. Slaveći datum kada je rođen jedan od pionira savremene transfuziologije, udružujemo se u zajedničkoj namjeri sjećanja na važna dostignuća iz prošlosti ove grane medicine, zajedno sa odlučnim pogledom u budućnost.

Sa druge strane, podizanje svijesti građana o važnosti dobrovoljnog davanja krvi, o načinima na koje se ono ostvaruje, kao i ukupnoj ulozi transfuziologije u zdravstvenom sistemu jednog društva, dodatni su ciljevi kojima se teži.

 Dobrovoljno davanje krvi je potreba cijelog svijeta kako bi se osiguralo da pojedinci i zajednice imaju pristup bezbjednoj i kvalitetnoj krvi i krvnim proizvodima i u normalnim i u vanrednim situacijama. Ovo je prilika i da se pozovu pojedinci da postanu spasioci drugih tako što će dobrovoljno dati krv.           

Obezbjeđivanje dovoljnih rezervi krvi zahtijeva dobro organizovanu zdravstvenu zaštitu koja se može obezbijediti samo ako i cjelokupna zajednica u tome učestvuje i ukoliko su davaoci krvi opredijeljeni da redovno daju krv po principima dobrovoljnosti, besplatnosti i anonimnosti.

Tokom pandemije kovida-19, uprkos ograničenoj pokretljivosti i drugim izazovima, davaoci krvi u mnogim zemljama nastavili su da doniraju krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Ovaj izvanredni napor naglašava ključnu ulogu dobro organizovanih, posvećenih dobrovoljnih, davalaca krvi u obezbjeđivanju sigurnog i dovoljnog snabdijevanja krvlju tokom redovnih i vanrednih situacija.

Poseban fokus ovogodišnje kampanje biće uloga mladih u obezbjeđivanju sigurnog snabdijevanja krvlju.
O rezervama krvi brinu na području Semberije i Majevice, a u dogovoru sa Službom za transfuziologiju bijeljinske bolnice, brinu i davaoci krvi DDDK ,,Zdravlje'' iz Bijeljine i članovi ugljevičkog udruženja ,,Rudar''. Članovi ivih društava odazivaju se i na pojedinačne pozive, a često se uključuju i u akcije darivanja krvi u druge gradove širom okruženja.

Semberija info