MILONI DJECE SE ISKORIŠTAVAJU NA NAJGORI NAČIN :: Semberija INFO ::

 

MILONI DJECE SE ISKORIŠTAVAJU NA NAJGORI NAČIN


Svjetski dan borbe protiv izrabljivanja dječjeg rada, kao i godišnjica Konvencije Međunarodne organizacije rada broj 182 - Konvencije o najgorim oblicima iskorištavanja dječjeg rada obilježavaju se 12. juna. Procjenjuje se da u svijetu radi oko 211 miliona djece, starosti između pet i 14 godina.

Milioni djevojčica i dječaka u cijelom svijetu zaposleni su, a više od polovine te djece izloženo je najgorim oblicima dječjeg rada, kao što su rad u opasnim okruženjima, ropstvo ili drugi oblici prisilnog rada, nezakonite aktivnosti, kao i učestvovanje u oružanim sukobima. Toj djeci je uskraćeno adekvatno obrazovanje, zdravlje, slobodno vrijeme, uz kršenje njihovih osnovnih prava i sloboda. 

Smatra se da su djeca na prisilnom radu kada su premladi za rad i premladi da donesu odluku o zapošljavanju. Djeca na prisilnom radu nemaju osnovna ljudska prava kao što su sloboda kretanja i izražavanja, fizički i psihički su zlostavljana, zaustavlja im se rast, emotivno su traumatizovana i u izolaciji, te ne mogu pobjeći iz takve situacije.

Rade bez plate ili uz minimalnu naknadu i bez kontrole finansija. Rade iznad svojih fizičkih mogućnosti i ozbiljno uništavaju svoje zdravlje, sigurnost i razvoj.

Konvencija o najgorim oblicima iskorištavanja dječjeg rada obvezuje članice da, uzimajući u obzir važnost obrazovanja o ukidanju dječjeg rada, preduzimaju djelotvorne i vremenski određene mjere kako bi se:
  • spriječilo angažovnje djece na najgorim oblicima dječjeg rada;
  • osigurala potrebna pomoć za udaljavanje djece s najgorih oblika dječjeg rada i njihova rehabilitacija i integracija u društvo;
  • osigurao pristup besplatnom osnovnom obrazovanju, te, gdje god je to moguće, i primjereno profesionalno obrazovanje;
  • identifikovati ugroženu djecu i stupiti u kontakt s njima; te
  • uzeti u obzir posebne okolnosti u kojima se nalaze djevojčice.
Svjetski dan borbe protiv dječjeg rada obilježen je prvi put 2002. godine, u organizaciji Međunarodne organizacije rada, s ciljem podizanja svijesti i pokretanja akcija u svijetu protiv dječjeg rada i zapošljavanje djece, tražeći podršku vlada, socijalnih partnera, civilnog društva, kao i medija u kampanji protiv svakog oblika iskorištavanja djece.