GARANTNI FOND RS: POMOĆ PRIVREDI :: Semberija INFO ::

 

GARANTNI FOND RS: POMOĆ PRIVREDI


Direktor Garantnog fonda Republike Srpske, Radivoja Krčmar tokom svog današnjeg boravka u Bijeljini podsjetio je na projekat Vlade Republike Srpske koji je usmjeren na saniranje negativnih posljedica pandemije virusa korona na privredne tokove u našem društvu.

Naime, Vlada RS je obezbijedila 328 miliona konvertibilnih maraka za podršku privrednicima koji su kao rezultat pandemije trpjeli negativne posljedice u svom poslovanju. Garantni fond RS je implementator navedenog projekta kroz koji su do sada privredi plasirali 22 milona maraka. Sredstva se plasiraju preko sedam banaka i dvije mikrokreditne organizacije, na maksimalan rok od sedam godina po sniženim kamatnim stopama. Najmanji pojedinačni iznos kredita je 50.000 a najveći 400.000 konvertibilnih maraka.

- Želim da naglasim da je Narodna skupština RS, odnosno Republika Srpska, osnivač Fonda, a da Vlada RS obavlja funkciju Skupštine Fonda. Kapital Fonda iznosi 30 miliona KM. Ta sredstva su na našim računima. Naša funkcija je da formiramo garancije malim, srednjim i velikim preduzećima, ljudima u biznisu, i tako dalje, u cilju lakšeg pribavljanja finansijskih sredstava kada idu u investicije. Tu smo pritom i da pratimo regionalni razvoj, da ga podržavamo. Mi smo neka vrsta državnog žiranta za firme, odnosno dijelimo rizik sa bankama, kako bi one slobodno plasirale svoja sredstva ljudima koji su u biznisu. Nama je cilj da se što više novca ubrizga u poslovnu zajednicu. Zato je Garantni fond RS i osnovan. Kroz projekat saniranja štetnih uticaja pandemije na poslovanje naše privrede Garantni fond RS bankama i drugim finansijskim institucijama daje garanciju na 70% plasiranih kredita. U takvoj situaciji, banke snose rizik za samo 30% plasiranih sredstava čime ih direktno nastojimo stimulisati da po povoljnijim uslovima daju kredite privredi“, rekao je direktor Garantnog fonda RS, Radivoja Krčmar.

Semberija info - I. Gutić