GRČKA SE OTVARA ZA TURISTE OD POLOVINE MAJA: VAKCINACIJA, SAMOTESTIRANjE I LEPO VREME :: Semberija INFO ::

 

GRČKA SE OTVARA ZA TURISTE OD POLOVINE MAJA: VAKCINACIJA, SAMOTESTIRANjE I LEPO VREME


Od 15. maja su u Grčkoj ponovo dobrodošli turisti - koji su vakcinisani ili imaju negativan test.

Posle šest meseci strogog zaključavanja, Grčka je počela da se otvara. Predviđene su tri faze: od 3. maja otvaraju se bašte u restoranima, a od 10. maja počinju da rade škole. A od 15. maja putnici koji su u potpunosti vakcinisani ili imaju negativan test ponovo su dobrodošli bez obaveze karantina.

Početkom novembra, kada je vlada u Atini uvela lokdaun, broj dnevnih infekcija bio je manji od 2500 a na intenzivnoj nezi je bilo upola manje pacijenata nego sada. Zašto se zemlja otvara baš sada? Ali to pitanje niko ne postavlja - čak ni opozicija koja Vladu inače stalno optužuje za totalni neuspeh u borbi protiv pandemije.

Razlog: nakon šest meseci zaključavanja, strpljenje ljudi je iscrpljeno, a egzistencijalni strahovi onih koji nisu radili u nekoliko važnih branši su ogromni. Zbog toga se terase kafića, barova i restorana sada ponovo otvaraju. A može se pokrenuti i turizam, najvažniji izvor prihoda u zemlji. Vlasti pritom računaju na tri ključna faktora: vakcinaciju, samotestiranje i lepo vreme, izjavio je premijer Kirijakos Micotakis u obraćanju na televiziji.

(DW)