Bijela kuća počinje korekciju odnosa sa NATO saveznicima iz Evrope :: Semberija INFO ::

 

Bijela kuća počinje korekciju odnosa sa NATO saveznicima iz Evrope


VAŠINGTON - Bajdenova administracija namjerava da na ovonedjeljnom samitu NATO započne korekciju odnosa sa svojim evropskim saveznicima i ponovo uspostavi povjerenje uzdrmano spoljnopolitičkom doktrinom bivšeg predsjednika Donalda Trampa "Amerika prvo", javlja Rojters.

Britanska agencija prenosi da je od zvaničnika američke vlade koji su insistirali na anonomnosti, saznao da će nakon otvorene netrpeljivosti koju je ispoljavao Tramp, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin na predstojećem samitu istaći američku posvećenost NATO i značaj koji Vašington pridaje transatlantskom savezništvu.

"Povjerenje se ne gradi preko noći. Potrebno je vrijeme da se ono izgradi, potrebno je više od riječi. Potrebna su djela" izjavio je jedan zvaničnik Pentagona koji je zahtijevao anonimnost.

Želeći da istakne Bajdenov stav prema NATO, Bijela kuća je 27. januara objavila video snimak prvog razgovora predsjednika SAD sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom tokom kojeg je Bajden upotrebio riječ "sveto" da opiše američku posvećenost NATO savezu.

​Tanjug / Nezavisne