Nezavisne proslavljaju 25 godina postojanja: Četvrt vijeka u službi istine :: Semberija INFO ::

 

Nezavisne proslavljaju 25 godina postojanja: Četvrt vijeka u službi istine


"Nezavisne novine", koje izlaze svaki dan, te u vikend izdanju, osnovane su 27. decembra 1995. godine, te su od tada hroničar svih najvažnijih događaja u BiH, regionu i svijetu.

Kako prvog dana, tako i danas, kada izlazi 7490. broj našeg lista, naša redakcija, koju čine obrazovani, energični, te uglavnom mladi ljudi, svakom zadatku pristupa objektivno, u službi istine.

Autorski tekstovi naših novinara, u koje su uklesani postulati novinarske profesije, prolaze detaljnu provjeru urednika, a zatim svoj dio posla odrađuje lektorska služba i na kraju tehnička priprema, što je put koji informacija prelazi od novinara do štamparije i na kraju - kioska.

Razvoj "Nezavisnih" je počeo veoma skromnim i ograničenim resursima, ali se radilo o jako hrabrom projektu. Osnivač "Nezavisnih novina" je Željko Kopanja, koji u jednoj od svojih kolumni navodi da je motiv osnivanja to što su se čitaoci bili zasitili strogo dozirane informacije koju su im prezentovali državni mediji.

Najavio je tada Kopanja da je cilj "Nezavisnih" da rade po profesionalnim uzusima profesije, te da ćemo biti zavisni samo od čitalaca. I tako je bilo. I ostalo.

Samo ime "Nezavisnih novina", od prvog dana, odredilo je orijentaciju i put kojim će novine ići u budućnosti.

Istina, međutim, svima ne odgovara, zbog čega smo niz puta nailazili na pritiske onih koji su se ogriješili o zakon. Bilo je i otvorenih, ozbiljnih prijetnji. Ali, takvim atacima na našu časnu profesiju nikada nismo pokleknuli.

Naprotiv, iz dana u dan bili smo sve jači. "Nezavisne novine" su i danas jedine novine izvorno iz Republike Srpske koje se distribuišu na teritoriji čitave BiH. Uz redakciju u Banjaluci, imamo novinare i dopisnike širom BiH. Članovi naše poslovne porodice su pripadnici svih naroda u BiH.

"'Nezavisne novine' ove godine obilježavaju 25 godina postojanja. Ponosni smo na postignuti uspjeh u domenu medija kao i na standarde profesionalnog novinarstva koje smo postavili ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.  U proteklom periodu 'Nezavisne novine' su bile te koje su pokrenule i promovisale demokratski pristup i objektivnost u svim svojim medijima. Na tržištu predstavljaju lidera zahvaljujući upravo svojoj inovativnosti i otvorenom pristupu čitaocima.

'Nezavisne novine' danas čitaju milioni čitalaca svih generacija širom svijeta. Ponosni smo na to što nas prepoznaju kao najobjektivnije novine, koje nerijetko imaju pokretačku ulogu u društvenom, političkom i  sportskom životu. Povjerenje koje smo gradili svih ovih godina za nas predstavlja neprocjenjivu vrijednost. Nizom društveno odgovornih aktivnosti stvaramo bolji svijet oko sebe", istakla je Diana Radić, izvršna direktorica "Nezavisnih novina".

"Nezavisne novine" i njeni novinari osvojili su brojne prestižne nagrade za svoj rad. Trudili smo se i istrajali na tome da i mi nagrađujemo, pri tome uvijek misleći i na one koji su u najvećoj potrebi, pa smo organizovali i niz humanitarnih akcija.

"Nezavisne novine" su organizator i najrelevantnijih manifestacija u BiH - "Ličnost godine in memoriam Željko Kopanja" i Izbor najboljeg sportiste godine. Od svog osnivanja, pokrenuli smo i organizovali i niz konferencija, te podržali organizovanje brojnih projekata i događaja.

Portal "Nezavisnih novina" počeo je sa radom 31. maja 2000. godine, a danas je to uticajan online medij s milionskom posjetom. Uz njega je dva miliona korisnika, a bilježi se 24 miliona otvaranja strana mjesečno. U sklopu kompanije "Nezavisne novine"  rade i dvije izuzetno popularne radio-stanice - Nes radio i Pop FM, a pritom imamo i vlastitu štampariju.

U naših četvrt vijeka imali smo i dosta teških situacija. Preranom i iznenadnom smrću Željka Kopanje, koji je preminuo u 62. godini 8. avgusta 2016, BiH i region ostali su bez legende istraživačkog novinarstva. A mi bez najboljeg među nama.

Kopanja je 22. oktobra 1999. godine bio žrtva atentata, ali ni nakon toga nije odustao od borbe za istinu, u kojoj ćemo i mi ustrajati i u narednim godinama i decenijama.

I u ova teška vremena, kada se cijeli svijet bori s posljedicama virusa korona, uprkos poteškoćama u poslovanju, s kojim su se suočile ekonomije svih zemalja, naši reporteri su na nivou zadatka - donose tačne i blagovremene informacije.

Pandemija je pokazala koliko je svakom društvu važno profesionalno i objektivno novinarstvo, upravo onakvo kakvo baštine "Nezavisne novine".

OSNIVAČI "NEZAVISNIH"

Željko Kopanja
Nikola N. Guzijan
Anton Kasipović

DOSADAŠNjI GLAVNI UREDNICI

Željko Kopanja
Radmilo Šipovac
Gradiša Katić
Goran Rosić
Ljiljana Labović Marinković
Dragan Jerinić
Borjana Radmanović Petrović
Gordana Milinković
Sandra Gojković Arbutina

Nezavisne novine