Kvibek odlučio: Do 2035. sva vozila moraju da budu električna :: Semberija INFO ::

 

Kvibek odlučio: Do 2035. sva vozila moraju da budu električna


Vlasti Kvibeka donijele su odluku da do 2035. godine svi novi automobili koji se prodaju u toj drugoj po veličini kanadskoj pokrajini moraju da budu električni.

Najavljeni plan Kvibeka dio je "zelenog plana" pokrajinske Vlade - investicije od 6,7 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

Prijedlog neće uticati na komercijalna ili industrijska vozila, kao ni na prodaju polovnih vozila na unutrašnje sagorijevanje.

Kvibek već ostvaruje 50 odsto od ukupne prodaje električnih vozila u Kanadi, ali vozni park je mali i iznosi manje od 1,5 procenata svih registrovanih vozila.

Vlada Kvibeka želi da se taj broj poveća na 30 procenata do 2030. godine, na oko 1,5 miliona registrovanih električnih vozila u provinciji.

Savezna vlada Kanade je nagovijestila da želi prekinuti prodaju novih vozila s unutrašnjim sagorijevanjem do 2040. godine.

Potez Kvibeka sličan je onome koji je već najavljen u Velikoj Britaniji (2030), Švedskoj (2030) i Kaliforniji (2035).

Pokrajina Britanska Kolumbija, na zapadnoj obali Kanade, prošle godine je najavila zabranu vozila na benzinski pogon počev od 2040. godine.

Vlasti Amsterdama najavile su ranije da će automobilima na benzinski i dizel pogon biti zabranjen pristup tom holandskom gradu od 2030. godine.

Semberija info