EU ZAPRIJETILA SANKCIJAMA TURSKOJ :: Semberija INFO ::

 

EU ZAPRIJETILA SANKCIJAMA TURSKOJ


Foto: Sputnik/Алексеј Даничев
Lideri EU poručili su Ankari da će iskoristiti sve instrumente i raspoložive opcije u slučaju ponovnih jednostranih akcija Turske ili provokacija koje krše međunarodno pravo, a kako bi odbranili svoje interese i interese država članica.

Lideri EU su na samitu u Briselu ponovili svoju punu solidarnost sa Grčkom i Kiprom i pozvali Tursku da se u regionu Istočnog Mediterana uzdrži jednostranih radnji koje su u “suprotnost sa interesima EU i koje krše međunarodno pravo i suverena prava država članica EU“.

Turska je pozvana da se sa Kiprom uključi u dijalog u cilju rešavanja svih međusobnih pomorskih sporova, ali i da pod pokroviteljstvom UN nastavi pregovore o rješavanju kiparskog problema.

- Pod uslovom da se nastave konstruktivni napori da se zaustave ilegalne aktivnosti u odnosu na Grčku i Kipar, Evropski savjet se složio da pokrene pozitivnu političku agendu EU-Turska sa posebnim naglaskom na modernizaciju Carinske unije i olakšavanje trgovine, kontakata sa ljudima, dijaloga na visokom nivou, nastavka saradnje po pitanjima migracija - navodi se u zaključcima sa samita EU lidera.

Evropski savjet uputio je i poziv za multilateralnu konferenciju o istočnom Mediteranu koja bi trebalo da se bavi pitanjima pomorskog razgraničenja, sigurnosti, energetike, migracija i ekonomske saradnje, prenosi Tanjug.
 
(sputniknews.com)