Za zdraviju budućnost :: Semberija INFO ::

 

Za zdraviju budućnost


Humani papiloma virus (HPV) je virus koji se veoma lako prenosi sa osobe na osobu i izuzetno je značajno što je i u Republici Srpskoj  počela vakcinacija  protiv HPV-a. Načelnik Higijensko-epidemiološke službe bijeljinskog Doma zdravlja dr Mladen Grujičić, specijalista epidemiologije, za ,,Semberija info’’ naglašava da je cilj zaštititi djecu i omladinu od HPV infekcija koje mogu da dovedu do karcinoma. 
 
Zbog čega je značajna vakcina protiv HPV-a? 
-Ova vakcina štiti od devet različitih tipova bolesti, kako malignih tako i nemalignih. Postoji 100 tipova HPV virusa, od kojih četrdesetak uzrokuje bolesti kože i sluznice anogenitalne regije, a infekcija HPV-om jedna je od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Infekcije HPV-om su direktno povezane sa karcinomom grlića materice, vaginalnim karcinomom, karcinomom vulve, penisa, orofaringealnim karcinomom i genitalnim bradavicama. Moram da istaknem da je rak grlića materice četvrti najčešći karcinom među ženama u svijetu, a nažalost, broj novooboljelih i umrlih žena u Republici Srpskoj je u stalnom porastu. Preventivnim pregledima i pravovremenom vakcinacijom, rizik se svakako može smanjiti, a cilj vakcinacije protiv HPV-a i jeste smanjenje incidencije bolesti. Vakcinacija je jedini, najefikasniji i svjetski dokazano najbolji način za prevenciju svih oblika raka grlića materice, kada je u pitanju ženska populacija, a preporučena je prvenstveno za djecu, kako za djevojčice, tako i za dječake, starosne dobi od 11 do navršenih 15 godina. Za ovaj uzrast vakcina je besplatna, s tim što djeca koja su napunila 15 godina u prvoj polovini ove godine mogu da se do kraja juna prijave za besplatnu vakcinaciju. Treba napomenuti da se vakcinacija ovom vakcinom vrši u dvije faze, te da se druga doza prima nakon godinu dana. Takođe, za svu djecu izvan ove starosne grupe od 11 do 15 godina, ukoliko žele da se vakcinišu mogu da to obave u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, s tim što korisnici snose sami troškove vakcinacije.
 
Od kada je vakcina protiv HPV-a prisutna u svijetu i koliko je bezbijedna? 
-Vakcina protiv HPV-a se u svijetu primjenjuje duže od 15 godina i jako je pouzdana, nema neželjenih dejstava, ni prijavljenih problema kada je riječ o njenoj upotrebi. U zemljama u kojima se ova vakcina primijenjuje, bilježi se značajna redukcija HPV infekcija, prekancerozih lezija, grlića materice kod mladih žena, kao i smanjenje genitalnih kondiloma kod mladih žena i muškaraca. Takođe, moram da podsjetim da je HPV virus jako prisutan, jer procjenjuje se da je 80 odsto populacije u nekom životnom periodu zaraženo ovim virusom, te da se vakcinacijom praktično predupređuje pojava teških malignih bolesti. Ono što je veoma bitno reći je, da vakcijna protiv HPV virusa ne utiče na reproduktivnu sposobnost i ne izaziva sterilitet. 
 
Kako da postupe roditelji koji žele dovesti djecu da prime vakcinu protiv HPV-a? 
-Vakcinacija se vrši u vakcinalnom centru, a prethodno je potrebno je da se roditelji jave svom porodičnom doktoru i da se dijete, odnosno, adolescent pregleda i dobije potvrdu da je zdravo za primanje vakcine. S obzirom da se radi o preporučenoj vakcini, potrebno je da roditelj potpiše zahtjev i da bude u pratnji djeteta. S obzirom da svi mi želimo dobro svojoj djeci na svim životnim poljima i da nam je njihovo zdravlje na prvom mjestu, a sve eventualne nejasnoće, odnosno,  informacije o vakcinaciji  HPV vakcinom, roditelji mogu dobiti od njihovog porodičnog ljekara ili u Higijensko epidemiološkoj službi Doma zdravlja Bijeljina na broj telefona 055-415-250.


PREVENCIJA

HPV vakcinacija je preventivni program koji je jako važan u prevenciji pojave, prevashodno karcinoma grlića materice, ali infekcija HPV virusom prouzrokuje i druge karcinome.
 
Ovaj virus je veoma prisutan, jer se procjenjuje da je 80 odsto populacije u nekom životnom periodu zaraženo HPV-om, a vakcinacijom se predupređuje pojava teških malignih bolesti. U Republici Srskoj godišnje od karcinoma materice oboli oko 200 žena, od kojih, nažalost, 50 godišnje umre. Prevalenca obolijevanja od karcinoma grlića materice u Republici Srpskoj je 33 žene na 100.000 žena, prevalenca u Sloveniji, koja je počela vakcinaciju prije desetak godina, je sedam na 100.000 žena.

Semberija info