Velika nada bijeljinske atletike :: Semberija INFO ::

 

Velika nada bijeljinske atletike


Atletski klub „Akademac“ 2006. godine vratio je tradiciju atletike u Bijeljinu, nakon što je početkom 1990-tih prestao sa radom AK „Radnik“.
 
U ovom broju „Semberskih“ predstavljamo Mitra Jovaševića, mladu nadu bijeljinske atletike. Mitar ima 17 godina i pohađa Ekonomsku školu u Bijeljini. Prva ljubav mu je bila fudbal, koji je u FK „Radnik“ trenirao pet godina da bi posljednje tri godine travnjak Gradskog stadiona zamijenio njegovom atletskom stazom.


 
-Osnova svakog sporta je atletika. Pet godina sam trenirao fudbal, ali sam sebe pronašao u kraljici sportova. Tu sebe dajem sto posto. Ekipa u klubu je dobra, treneri su dobri, malo nam uslovi na Gradskom stadionu prave probleme, ali kako kaže trener, volja je najbitnija. Ako je ona prisutna onda i rezultati dolaze“, rekao je Jovašević za portal „Semberija info“.
 
Mladi atletičar je aktuelni prvak Republike Srpske u trkama na 100 i 400 metara u konkurenciji mlađih juniora. Trenere u AK „Akademac“ ove dvije Mitrove titule jako raduju, jer su osvojene pored konkurenata koji su ranije bilježili bolje razultate od Mitra. U januaru ove godine sa ekipom AK „Banja Luka“ proveo je desetodnevne pripreme u Trebinju. Međutim, ubrzo po povratku u Bijeljinu razbolio se, tako da je bio prinuđen izostati sa kompletne dvoranske sezone na početku ove godine. Mitar se ovih dana priprema za prvenstvo BiH u atletici koje bi mu moglo otvoriti vrata reprezentacije BiH i učešća na međunarodnim takmičenjima. Pored mnoštva osvojenih medalja neke su mu posebno drage.


 
-Istakao bih dvoransko prvenstvo Srbije koje sam trčao početkom 2021. godine na kojem sam oborio dvoranski rekord BiH na 300 metara. To mi je bilo prvo obaranje rakorda i bio sam presrećan. Pred samu trku ništa nije nagovještavalo takav razultat, ušao sam opušteno, dao svoj maksimum, protrčao kroz cilj i, vidim da sam prvi. Poslije, kad sam vidio trenera shvatio sam šta sam, zapravo, uradio“, sa osmjehom nam je rekao mladi atletičar.


 
Na Svjetskim školskim igrama koje su održane u Beogradu u septembru 2021. godine Mitar Jovašević je nastupio u štafeti i u jako ozbiljnoj konkurenciji osvojio bronzanu medalju. Na popularnoj Školarijadi učestvovalo je oko 2.500 mladih sportista iz 43 zemlje.
 
-Prije tri godine Mitar je došao kod nas. Spada u red rijetkih omladinaca koji u svojoj glavi imaju jasnu predstavu šta žele postići. To kažem sa žaljenjem po  naše društvo, a srećom po Mitra. U atletici je jako bitna posvećenost. Ako vas nema na treninzima, džaba sav talenat. Mitar Jovašević ima i talenat i posvećenost. To je pokazao svojim dosadašnjim rezultatima, a mi u klubu sa njim imamo velike planove“, izjavio je za ,,Semberija info'' Miodrag Marjanović, trener AK „Akademac“.  
 
U AK „Akademac“ zadovoljni 2022. godinom
 
Pored velikog broja odličnih rezultata njihovih mladih sportista, u AK „Akademac“ su posebno zadovoljni činjenicom da im je Atletski savez BiH povjerio organizaciju jednog državnog prvenstva. Naime, u organizaciji ovog kluba 22. oktobra 2022. godine u Bijeljini je održano Pojedinačno prvenstvo Bosne i Hercegovine u krosu za 2022. godinu. Na prvenstvu je učestvovalo više od 100 takmičara, a bijeljinski klub je dobio pohvale za organizaciju prvenstva.
 
(Semberija info)