ALEKSANDAR BUNIJEVAC, VLASNIK AGENCIJE „ZEV PLUS“ IZ BIJELjINE :: Semberija INFO ::

 

ALEKSANDAR BUNIJEVAC, VLASNIK AGENCIJE „ZEV PLUS“ IZ BIJELjINE



Bijeljinci, koristite sve prednosti ZEV-a!

Uvidjevši priliku za rad, a i zaradu, Aleksandar Bunijevac je prije godinu dana u Bijeljini osnovao Agenciju „ZEV Plus“. 

Agencija ,,ZEV Plus’’ je agencija koja pruža svu neophodnu pomoć upravnim tijelima svake Zajednice etažnih vlasnika, na način da im priprema svu neophodnu pravno - finansijsku dokumentaciju, te posreduje u pronalasku tehničkih lica i otklanjanju eventualnih kvarova i nedostataka na objektu.

- Ključni detalj u našem poslovanju jeste da konačna odluka u svakom konkretnom slučaju pripada predsjedniku upravnog odbora, odnosno predsjedniku skupštine ZEV-a. Mi vodimo računovodstvene knjige za ZEV, brinemo o donošenju potrebnih pisanih akata koji su potrebni u radu svakog ZEV-a i sve druge potrebne poslove ali, odgovornost ostaje da upravljačkim tijelima ZEV-a. Primjera radi, za popravku krova na zgradi, mi ćemo uraditi svu papirologiju do dobijanja finalne liste najpovoljnijih izvođača, a ZEV će da odluči, da li će to biti onaj koji je ponudio najnižu cijenu ili onaj koji ima neke druge povoljnije uslove. Ono sa čim smo se najčešće sretali jeste da naši sugrađani još uvijek nisu svjesni svih pogodnosti i mogućnosti koje imaju kao pravno lice predstavljeno kroz Zajednicu etažnih vlasnika. Nažalost, mnogo je zgrada u našem gradu čiji stanari nisu ispoštovali zakonsku obavezu i registrovali ZEV. Postoje zgrade koje su useljene prije mnogo godina, a njihovi stanari se još uvijek nisu odlučili na taj korak. U takvim okolnostima najviše ispaštaju sami stanari zgrade, jer nisu ispunili glavni preduslov za kvalitetno rješavanje zajedničkih problema u zgradi. A da ne govorimo o tome koliko malo ljudi zna i koristi prilike da se, kao pravno lice, kao registrovani ZEV, prijave na javne konkurse Grada Bijeljina, pojedinih ministarstava u Vladi Republike Srpske ili međunarodnih organizacija koje se tiču, primjera radi, popularnog „utopljavanja“ zgrada. Zbog neinformisanosti, građani propuštaju priliku da po povoljnijim uslovima dobiju novu fasadu i manje račune za grijanje“, izjavio je Aleksandar Bunijevac za „Semberija info“, dodavši još da se ZEV, kao pravno lice, može pod određenim uslovima i kreditno zadužiti kod komercijalnih banaka.

Postoji nekoliko razloga zašto se pojedine Zajednice etažnih vlasnika odlučuju za angažovanje agencije. U slučaju neredovnih platiša u ZEV-u, agencija svojim mjerama mnogo lakše rješava taj problem. U drugim slučajevima, tamo gdje su iz raznih razloga neažurno ili napotpuno vođene evidencije u zajednici, agencija dolazi kao pravo rješenje za uvođenje reda u taj dio pravnih i finansijskih dužnosti ZEV-a. 
 

Takođe, u onim zgradama gdje većinu stanara čine mlađi i zaposleni ljudi, najčešće se briga o poslovima ZEV-a povjerava agenciji. Jedan od najizraženijih problema jeste pronalazak majstora za manje, hitne popravke. U tom segmentu, agencija kroz svoj rad ostvaruje tijesnu saradnju sa pojedinim majstorima ili zanatskim firmama koje brzo angažuju u slučaju potrebe, oslobađajući time stanare ZEV-a bespotrebnog stresa i čekanja.

- Ne znam tačno koliko u Bijeljini postoji neregistrovanih zajednica, a nisam siguran ni da u našoj Gradskoj upravi raspolažu takvim podatkom. S obzirom na to da postoji zakonska utemeljenost, mislim da bi se na nivou grada trebalo da donesu propisi koji bi regulisali ovu oblast i osigurali da svaka zgrada ima registrovan ZEV. Jer, ako ne postoji ZEV, ne postoji status pravnog lica, ne postoji ni račun u banci, a samim tim ne postoji način da se legalno i transparentno rješavaju problemi koji se javljaju u sistemu zajedničkog stanovanja“, zaključio je, pored ostalog, Aleksandar Bunijevac za „Semberija info“.
 
Semberija info