Na ovim ostrvima nema automobila :: Semberija INFO ::

 

Na ovim ostrvima nema automobila


Nekoliko evropskih ostrva opušteno živi bez automobila, a u miru i tišini uživaju i lokalci i turisti.
Malo stvari može da pokvari prelijepu lokaciju kao što su škripe guma, miris izduvnih gasova i nervozno trubljenje vozača.

Zbog toga su neka ostrva u Evropi donijela neobičan zakon i zabranila automobile. Opušteno žive bez njih i uživaju u miru i prelijepoj prirodi.

Hidra , Grčka

Smješteno na Saronskim ostrvima u Egejskom moru, ovo ostrvo ima živopisnu luku, krivudave ulice, zanimljive trgove i pešačke zone.

Toplo more je tirkizno i kristalno čisto, a tu su i brojne plaže i skrivene uvale.

Na ovom ostrvu su zabranjena sva vozila na točkovima. Odsustvo mopeda koji zuje poput stršljena i automobila koji se probijaju lepim ulicama stvara nevjerovatno mirnu i bezbrižnu atmosferu.

Hidra ima luku u obliku potkovice koja je ispunjena mešavinom slatkih ribarskih brodova, glisera i jahti.

Sark , Velika Britanija

Ostrvo Sark u Velikoj Britaniji je treće najmanje ostrvo u arhipelagu Kanalskih ostrva.

Ovde takođe nema automobila - posjetioci i stanovnici mogu da se kreću po ostrvu konjskim zapregama.

Sark je raj za ljubitelje biciklizma i planinarenja. Posjetioci takođe mogu da uživaju u pecanju, gađanju glinenih golubova, streljaštvu i vođenim šetnjama na magarcima.

Pored toga, ovde je nebo poznato po odličnim uslovima za posmatranje zvezda.

Bardži , Velika Britanija

Ostrvo Bardži koje takođe živi bez automobila nalazi se samo tri kilometra od poluostrva Lin u Velsu.
Poludivlje istrvo ima samo 9 nekretnina koje mogu da se iznajme. Turisti koji ovde dođu zateći će netaknutu prirodu koja je utočište divljih životinja.

Zanimljivo je i da je ostrvo naseobina oko 200 atlantskih sivih foka koje se motaju oko Bardzijevih uvala.
Osim posete svetioniku od 30 metara (izgrađenom 1821. i najvišem svetioniku sa kvadratnim tornjem u Velikoj Britaniji), nema mnogo „atrakcija“ i nema prodavnice, što ga čini savršenim za one koji traže tišinu.
U jedinom ostrvskom lokalu "Ti Pellaf" večera i doručak mogu se rezervisati unapred.

Ajl De Kavalo, Francuska

Privatno ostrvo Ajl de Kavalo, koje se nalazi između Korzike i Sardinije, vjerovatno je najzabačenije skrovište na jugu Francuske.

Ostrvo je dio Međunarodnog morskog parka Bonifasovog moreuza - najvećeg morskog prirodnog rezervata u kontinentalnoj Francuskoj.

Čamcima nije dozvoljeno da se vezuju u uvalama ostrva. Ako želite da istražite zemljane staze na ostrvu, možete to učiniti pješke ili u kolima za golf.

Vrango , Švedska

Vrango je najjužnije naseljeno ostrvo u švedskom arhipelagu Južni Geteborg. Ima prijatnu klimu i predstavlja mjesto gdje ljudi dolaze da plivaju, jedu morske plodove i uživaju u prirodi - sa biljkama kao što su divlje špargle koje niču na plažama.

Stanovnici Vranga žive bez automobila. Oni su na ostrvu zabranjeni, a turisti uživaju u miru i tišini, prenosi Informer.

Ostrvo krase jednostavne i lijepe kuće i predivno more. Luka je prepuna čamaca, a većina stanovništva se bavi pecanjem, prenosi Daily Mail.
 
(Nezavisne)