Kako da vam jagode traju duže? :: Semberija INFO ::

 

Kako da vam jagode traju duže?


Foto: Pixabay/Ilustracija
Jagode su omiljeno sezonsko voće mnogih. Međutim, njihov vijek trajanja je veoma kratak, te su sklone brzom propadanju.
 
Sigurno ste primijetili kako se jagode brzo pokvare nakon što ih kupite. Ipak, postoji jedan trik koji će vam pomoći da produžite njihovu svježinu, a sve što vam treba je bijelo sirće.
 
Autorke Ariel Klein i Samanta Lefler iz Real Simple otkrile su ovaj trik koji jagode može održati svježima do tri nedjelje.
 
Pomiješajte bijelo sirće sa vodom u razmjeri 1:3 i potopite jagode nekoiko minuta. Nakon toga ih osušite i čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
 
Bijelo sirće je popularan konzervans zahvaljujući svojoj ‘sirćetnoj kiselini’ – materiji koja sirćetu daje polarizirajući, oštar miris. Kad se u njega stavi voće i drugo povrće, povećava se i njihova kiselost, a svi preostali mikroorganizmi se pritom ubijaju.
 
Bijelo sirće djeluje tako da povećava kiselost voća, što sprečava rast buđi i produžava svježinu. Ako vam sirće nije po volji, možete jednostavno zamrznuti jagode.
 
U zamrzivaču se mogu čuvati do 10 do 12 meseci i brzo se otopiti u hladnoj vodi. Tako ćete uvek imati sveže jagode za smutije ili kao dodatak jogurtu ili žitaricama.
 
(Nezavisne)