Jelo koje mnogi obožavaju :: Semberija INFO ::

 

Jelo koje mnogi obožavaju


Međunarodni dan najpoznatijeg italijanskog jela - pice, obilježava se danas. Zanimljivo je, iako je pica najomiljenije jelo Italijana, podaci pokazuju da najveće količine pojedu Amerikanci.

Prema podacima, Amerikanac prosječno godišnje pojede 13 kilograma pice.

U Evropi prednjače Italijani sa 7,8 kilograma pojedene pice po osobi godišnje, zatim slijede Španci (4,3), Francuzi i Nijemci (4,2), Britanci (4), Belgijanci (3,8) i Portugalci (3,6), dok prosječan Austrijanac godišnje pojede najmanje pice u Evropi, svega 3,3 kilograma.

U zemlji-majci pice godišnje se proizvede 2,7 milijardi pica, za čije se spremanje godišnje utroši 200 miliona kilograma brašna, 225 miliona kilograma mocarele, 30 miliona kilograma maslinovog ulja i 260 miliona kilograma paradajz sosa.

Industrija pice, bilježi promet od više od 15 milijardi godišnje, dok je u tom sektoru zaposleno najmanje 100.000 ljudi sa punim radnim vremenom, i još toliko vikendom.

Inače, mnogo je vrsta pica, od onih uobičajenih kao što su kaprićoza, vegetarijana, fungi….do pica nazvanih po lokalima u kojima se spremaju, te slatko-slanih pica.

Uglavnom, za ovo jelo podloga je ista - tanko tijesto, ali su nadjevi različiti.