Prvi pacijent primio vakcinu protiv raka :: Semberija INFO ::

 

Prvi pacijent primio vakcinu protiv raka


Фото: Телеграм

Izvor: Glas Srpske

Muškarac sa neizlječivim rakom kože postao je prva osoba koja je primila eksperimentalnu vakcinu protiv raka. Vakcinu je razvila kompanija Moderna.

-"Učešće mi daje osjećaj da mogu da doprinesem nečemu što može da pomogne mnogim ljudima", rekao je muškarac, čiji identitet nije objavljen, a koji je star 81 godinu.

Ubrizgani genetski RNK materijal, navode britanski mediji, oponaša markere pronađene na ćelijama raka i pokreće organizam da se bori protiv njih.

Doktor David Pinato i njegov tim na Imperial koledžu NHS u Londonu trenutno testira da li je vakcina dovoljno bezbjedna za trogodišnje globalno ispitivanje. Pinato se nada da će prvo moći da liječi rak kože i pluća, a zatim i druge tumore poput raka crijeva ili dojke.

"Istraživanje je u ranoj fazi, ali to nas približava terapijama koje su potencijalno manje toksične i preciznije", rekao je Pinato.

Doktor Kajl Holen iz Moderne navodi da su istraživači uzbuđeni zbog ranih rezultata.

"Nadamo se da će vakcina doneti novo doba liječenja raka", rekao je Holen.

Profesor Piter Džonson, direktor NHS za rak, navodi da bi vakcine protiv raka mogle biti revolucionarne.

"Očekujemo da ćemo vidjeti hiljade pacijenata koji će učestvovati u ispitivanjima ove vrste u narednih nekoliko godina", rekao je Džonson.

Sekretarka za zdravstvo Viktorija Atkins navodi da vakcina ima potencijal da spase živote.

"Vakcina pruža revolucionarni način za liječenje strašne bolesti terapijama koje su efikasnije i manje toksične", navodi Atkins.

Ispitivanje će trajati tri godine i uključiće pacijente širom svijeta, prenosi Sun.