Ostrvo koje je potpuno zabranilo prodaju cigareta zbog čistijeg vazduha :: Semberija INFO ::

 

Ostrvo koje je potpuno zabranilo prodaju cigareta zbog čistijeg vazduha


Foto: Ilustracija
Na mirnom, vjetrovitom ostrvu na sjeveru Holandije gotovo da nema vozila. Automobili nisu zabranjeni na Šiermonikogu, ali područje je malo i ravno, tako da većina stanovnika sve radi pješke ili biciklom.

To je dovelo do toga da se mogu pohvaliti natprosječno čistim vazduhom, a izgleda da će postati još čistiji.

Holandsko ostrvo Šiermonikog odlučilo je da potpuno zabrani prodaju cigareta i duvanskih proizvoda u supermarketima. Ovaj revolucionarni potez izazvao je interesovanje jer je ostrvo među prvima u svetu donelo tako strogu zabranu.

Tehnički prodaja je dozvoljena na pumpama, ali ne postoji

Nova uredba stupiće na snagu 1. jula. Tehnički, zabrana se odnosi samo na supermarkete i prodavnice prehrambenih proizvoda, dok je i dalje dozvoljena na benzinskim pumpama i specijalizovanim prodavnicama.

Pušačima iz Šiermonikoga to malo znači. Na ostrvu sa nešto manje od 1.000 stanovnika nema benzinske pumpe, imaju samo jedan seoski supermarket, a otvaranje specijalizovane prodavnice nikome ne bi bilo isplativo jer, osim nekoliko ljetnjih mjeseci, na ostrvu nema turista. Kupovina duvanskih proizvoda preko interneta već je bila zabranjena prošle godine.

Nova, stroga regulativa svakako će podstaći neke od preostalih potrošača sa ostrva da prestanu da puše i odbace nezdravu naviku. Ako ne uspiju, moraće trajektom do kopna, do malog lučkog grada Lauversunga.

Tamo se, međutim, jedino prodajno mjesto zatvara u julu, pa će poslije preseljenja na kopno uporni pušači morati da voze još dvadesetak kilometara do Dokuma. Prilično komplikovana, duga i ne baš jeftina avantura za kutiju cigareta!

Holandska vlada najavila je sprovođenje ambicioznog plana za stvaranje „generacije bez dima“ do 2040. godine, a prvi korak je zabrana prodaje duvanskih proizvoda na benzinskim pumpama 2030. godine, koji će se sprovoditi na nacionalnom nivou. Ekološki aktivisti i stručnjaci koji promovišu zdrav život zadovoljni su ovim potezima, ali neki upozoravaju da postoji opasnost od procvata nelegalne trgovine duvanskim proizvodima.

Veći dio površine ostrva ima status nacionalnog parka

Šiermonikog je ostrvo koje se takođe ponosi statusom nacionalnog parka. Dugačko je 16 kilometara, širok 4 kilometra, a na ostrvu postoji samo jedno istoimeno naseljeno mjesto.

Tu živi oko 950 ljudi, a godišnje ga posjeti oko 300.000 turista. Većina posjetilaca su jednodnevni izletnici, ali na ostrvu postoje i hoteli i kuće za odmor sa oko 5.000 ležajeva.

Turizam je najvažnija privredna grana, ali je izuzetno sezonska, pa se krajem ljeta mir vraća na ostrvo i njegove ulice. Posjetioci obično dolaze ovde u duge šetnje, uživanje u prirodi i kupanje.

(Nezavisne)