Šta se događa sa neosušenom kobasicom na minusu? :: Semberija INFO ::

 

Šta se događa sa neosušenom kobasicom na minusu?


Foto: Pixabay
Promjenljivo vrijeme i naglo zahlađenje donijelo je probleme za domaćine koji su okačili mesne prerađevine u sušare i započeli proces sušenja. Ima i onih koji su završili s dimljenjem, a kobasice iznijeli napolje na dodatno sušenje.

Ali, zbog pada temperature je došlo do smrzavanja što može da rezultira propadanjem kobasica i drugih proizvoda.

U procesu sušenja dolazi do izdvajanja vode što obezbjeđuje trajnost. Problem očuvanja može da se javi kod kobasica koje nisu potpuno osušene ili su poludimljene, odnosno proces konzervacije nije u potpunosti završen. U njima je još uvek velika količina vode, a meso, kao glavni sastojak, je veoma podložno kvarenju.

Svi negativni procesi koji se javljaju u svježem mesu mogu da se jave i u nedovoljno konzervisanom. U ovom slučaju, kada proces dimljenja nije završen, a došlo je do zamrzavanja zbog ledenog talasa i niskih temperatura, poslije odmrzavanja u veoma kratkom periodu dolazi do razvoja procesa propadanja.

Najbolje je ovakve kobasice prebaciti u zamrzivač, jer će samo tako biti moguće njihovo dugotrajnije čuvanje. Odvoji se kanap, ako ste je vezali tokom vešanja u sušari, kao i pojedinačni komadi. U svaku vrećicu se stavlja onoliko komada koliko možete da pojedete u kratkom vremenskom periodu nakon odmrzavanja. Efikasniji učinak će biti ako ih vakumiramo.

U slučaju da smo morali da presječemo kobasicu, mjesto reza se premaže sa masti kako bi spreči direktan kontakt sa vazduhom.

Temperatura zamrzavanja u zamrzivaču treba da je -18ºC, a poslije toga može da se spusti do -16ºC.

Šta poslije odleđivanja?

Kada je proces konzervacije bio na samom kraju, imamo skoro osušen proizvod, čuvanje može da se obavi u frižideru hlađenjem, ali kraće vrijeme.

Ukus i konzistencija zaleđenih proizvoda se mijenjaju i gube. Nakon što ih jednom odledimo, moramo da ih odmah potrošimo. Odleđivanje treba da je postepeno u frižideru i traje oko pet sati.

Kada želimo da ih skuvamo, to je najbolje učiniti tako što ih stavimo u hladnu vodu koju postepeno zagrijavamo. Kada voda proključa kuva se još oko sedam minuta.

(Agroklub)