Italija planira rekordno visoke subvencije za električne automobile :: Semberija INFO ::

 

Italija planira rekordno visoke subvencije za električne automobile


Nešto se veliko dešava u Italiji, čini se da država planira da uvede rekordne subvencije za električne automobile i to dijelu stanovništva kome su one najpotrebnije. Bloomberg piše da italijanska vlada planira program subvencionisanja kupovine električnih automobila vrijedan 930 miliona evra.

Građani s godišnjim prihodom manjim od 30.000 evra bi trebalo da dobiju finansijski podsticaj do 13.750 evra ako staro vozilo Euro 2 standarda zamijene za električni automobil. Ovaj način subvencionisanja je prava mjera jer se nerijetko, u drugim državama, podsticaju daju i kupcima koji kupuju električne automobile skuplje od 100.000 evra.

Kao što svi pretpostavljamo, radi se o imućnim vozačima, kojima podsticaji nisu potrebni, ali su ih vrlo rado koristili, kada su im već dostupni. Italijanski program finansiranja bi imao i socijalnu komponentu, navodi Revija HAK.

Italija ima jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, a na putevima je oko jedanaest miliona automobila s Euro 3 standardom ili nižim. Vladin plan je obnoviti flotu te podržati porodice s niskim prihodima, odnosno promovisati kupovinu električnih automobila proizvedenih u toj zemlji, prenosi Telegraf.

(Telegraf)