Šta sve ugrožava vaš imuni sistem? :: Semberija INFO ::

 

Šta sve ugrožava vaš imuni sistem?


Koliko svjesno unosimo raznorazne zdrave i nezdrave namirnice u naše tijelo, koliko često treniramo i unosimo tečnosti, da li kvalitetno i dovoljno spavamo, kako stres utiče na nas - sve su to pitanja o kojima se redovno priča i komentariše i o kojima se daju raznorazni savjeti kojih bi se valjalo pridrižavati.

Međutim, u brzini života i obaveza koje često nametnemo sami sebi, zaboravimo sve dobronamjerne savjete drugih i zdrave navike, koje smo obećali da ćemo početi da uspostavljamo.

Signali koje tijelo šalje

Imunološki sistem je kompleksan biološki sistem u tijelu koji igra ključnu ulogu u zaštiti organizma od infekcija i bolesti kao što su bakterije, virusi, gljivice, paraziti, i od različitih abnormalnih ćelijskih procesa, uključujući i maligne tumore.

Preko imunološkog sistema naše tijelo komunicira sa nama. Ukoliko postoje česti osipi po tijelu, ekcemi, upale i infekcije, onda je potreban pregled kod imunologa koji će na najbolje načine protumačiti poruke koje tijelo šalje.

Glavna funkcija imunološkog sistema je da prepozna i uništi štetne supstance i organizme, čime održava homeostazu i zdravlje organizma.

Ono što je interesantno i poznato je to da imuni sistem ima dobro pamćenje, što znači da se nakon izlaganja nekom patogenu (uzrokuje bolest), tijelo može brže i efikasnije braniti ako ponovo dođe do infekcije istim patogenom.

Najčešća stanja koje imunolog pregeda

Postoje određene vrste poruke, tj. signala imunološkog sistema, koje stručnjak za imuni sistem - imunolog, sagledava i tumači. Najčešća stanja su sljedeća:
  • infekcije koje se često ponavljaju (dijete ili odrasla osoba je bolesna skoro svakog mjeseca)
  • osip po koži tijela (alergija, koprivnjača, ali i druge promjene na koži nastale usljed promjena u funkciji imunog sistema)
  • pojava gnojavih bubuljica ili rana na koži
  • afte ili ranice u ustima
  • ekcem
  • česte upale srednjeg uha, kašalj i nalaz na plućima
  • bolovi u zglobovima - uporni, jaki, oni koji dovode do deformiteta zglobova
  • umor, malaksalost
  • česta i ponavljana pojava povišene temperature
  • iznenadni i spontani otok usne, očnog kapka ili nekog drugog dijela tijela
  • uporne gljivične infekcije - crijevna ili vaginalna kandidijaza
  • ispitivanje i liječenje steriliteta ili problemi sa ponavljanim pobačajima trudnoće

Koji su česti okidači za mnoge bolesti?

Na našoj listi se nalazi nekoliko aktivnosti koje mogu ugroziti ili oslabiti imuni sistem. Neki od njih su sljedećI:
  • Loša ishrana - Nedostatak važnih hranljivih materija poput vitamina, minerala i proteina može oslabiti imuni sistem.
  • Nedostatak sna - Nedostatak kvalitetnog sna može oslabiti imuni sistem. Organizmu je potreban odgovarajući odmor kako bi se pravilno borio protiv infekcija.
  • Hronični stres - Dugotrajan stres može negativno uticati na imuni sistem. Stres aktivira proizvodnju hormona stresa koji mogu oslabiti tijelo.
  • Nedostatak fizičke aktivnosti - Nedostatak redovne fizičke aktivnosti može smanjiti sposobnost tijela da se odupre infekcijama.
  • Pušenje i konzumacija alkohola - Pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola mogu oslabiti imuni sistem i povećati rizik od različitih bolesti.
  • Pretjerana upotreba antibiotika - Nepotrebna upotreba antibiotika može narušiti ravnotežu mikrobioma crijeva i smanjiti sposobnost tijela da se bori protiv infekcija.
  • Prekomjerna konzumacija šećera - Previše šećera u ishrani može uticati na ravnotežu crijevnog mikrobioma.
  • Prekomjerna izloženost toksinima - Kontakt sa toksinima, kao što su zagađenje vazduha i hemikalije, može uticati na imuni sistem na duže staze.
  • Hronične bolesti - Određene hronične bolesti, kao što su dijabetes, autoimune bolesti i HIV/AIDS, mogu oslabiti imuni sistem. Da bi liječenje ovih bolesti bilo uspješno, najprije je važno konsultovati se sa ljekarom.

Navike koje okrjepljuju naš imuni sistem

Kako smo sagledali koje to aktivnosti negativno utiču na naš imuni sistem, važno je da budemo upoznati i sa načinima kako da te aktivnosti promijenimo.

Nekoliko načina pomoću kojih možete postepeno jačati vaš (osjetljiviji) imunološki sistem.

Zdrava i raznovrsna ishrana + hidratacija

Hrana koja je bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama, proteinima, kao što su piletina, riba, pasulj i orašasti plodovi.

Povećajte unos namirnica bogatih antioksidansima, kao što su borovnice, spanać, i cvekla.

Održavajte dobar unos vitamina i minerala, uključujući vitamin C, vitamin D i cink.

Probiotici, kao što su jogurti i fermentisana hrana, mogu podržati zdravu ravnotežu crijevnog mikrobioma i imunog sistema.

Obavezno pijte dovoljno tečnosti! Ako nemate naviku, nosite stalno flašicu sa sobom. Tako ćete i mjeriti koliko ste flašica (odnosno litara) popili za dan.

Održavanje zdrave tjelesne mase pomaže u očuvanju ravnoteže u tijelu i jača imuni sistem.

Vrijeme za pokret i mirovanje - dobar san i redovna fizička aktivnost




Potrudite se da spavate dovoljno svake noći (7-9 sati) kako biste podržali obnovu tijela i imunološki sistem. Koliko god to bilo nekad teško uskladiti, pokušajte da uspostavite i održavate naviku, tj. ritam, lijeganja i ustajanja u isto vrijeme.

Uključite redovnu umjerenu fizičku aktivnost u svoju rutinu. Hodanje, trčanje, plivanje i vježbe snage mogu poboljšati funkciju imunog sistema.

Izbjegavanje stres i situacije koje vam ne prijaju

Praktikujte tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja kako biste smanjili stres, koji može oslabiti imuni sistem. Izbjegavajte ljude i mjesta koje vam unose nervozu i pored kojih ste napeti. Razmislite koje vas to aktivnosti opuštaju i smiruju i pokušajte više da ih uključite u dnevnu kolotečinu.

Recite ne porocima

Izbjegavajte pušenje i prekomjerne konzumacije alkohola. To naravno ne znači da treba u potpunosti da se odreknete čaše vina ili čašice dobre rakije ako vam to pričinjava zadovoljstvo.

Pravilna higijena

Redovno perite ruke sapunom i vodom kako biste smanjili rizik od infekcija. Pogtovu kad izlazite iz gradskog prevoza.

Ne postoji magični lijek koji oslabljen imuni sistem vraća u ravnotežu. Postoje samo zdrave navike koje se primjenjuju svakodnevno i koje pružaju podršku našem imunološkom sistemu, koji kasnije pruža oslonac našem cjelokupnom organizmu.