Sakupio stotine izgubljenih ratkapa te njima ukrasio ogradu :: Semberija INFO ::

 

Sakupio stotine izgubljenih ratkapa te njima ukrasio ogradu


Šefik Vojniković iz Starog Majdana, nadomak Sanskog Mosta, veoma je zanimljiv čovjek koji ima mnogobrojne hobije kojima prekraćuje penzionerske dane.

Jedna od njegovih neobičnih zanimacija je i sakupljanje izgubljenih ratkapa, odnosno ukrasnih poklopaca s točkova automobila, koje pronalazi tokom svojih putovanja.

"Volim putovanja, svojim automobilom putujem širom Bosne i Hercegovine i regiona, pa tako često na putevima ili pored njih nailazim na ove ratkape koje često spadaju s točkova vozila. Uvijek tada zastanem, a često se znam i vratiti više kilometara kako bih ih pokupio", kaže Vojniković.

Dodaje kako u svojoj neobičnoj kolekciji ima stotine ovih neobičnih eksponata, a njima je ukrasio poveliku ogradu svoga dvorišta.

"Ima ih toliko da ih više nemam gdje redati, a ograda oko moga imanja nije mala. Postoje i oni kojima se ovo ne sviđa, kažu da je to kič, ali ja mislim suprotno. Na ratkapama su znakovi svih mogućih automobilskih brendova koji postoje, a ima i onih neoznačenih", kaže Vojniković.

Ovaj neobični Majdanac bavi se i prikupljanjem starih predmeta, ali ne zaboravlja ni svoju najveću ljubav kojom se i profesionalno bavio, a to je elektrika.

Vojniković kaže kako na ovaj način prekraćuje penzionerske dane nakon što je decenijama radio kao električar, najprije u Bosni i Hercegovini, a potom u Austriji, gdje je ostvario zasluženu mirovinu u kojoj sada uživa.

Ovih dana u Starom Majdanu prava je atrakcija minijaturni ringišpil koji je osmislio i izgradio u svome dvorištu, na radost mališana.

Pored toga, u prošlosti Vojniković je sakupio respektabilnu zbirku starih predmeta koje se ne bi postidjeli ni neki muzeji.

Neke od prikupljenih eksponata izložio je u dvorištu porodične kuće, gdje su dostupni posjetiocima i prolaznicima, a kaže kako mu je namjera da na ovakav način očuva sjećanje na život kakav je nekada bio na ovim prostorima.

Dodaje kako je sve predmete brižljivo čistio i popravljao nastojeći im vratiti nekadašnji sjaj i funkcionalnost.

U njegovoj zbirci nalaze se stare alatke koje su se u prošlosti koristile u obližnjim rudarskim oknima, nadaleko poznata grnčarija po kojoj su poznata okolna sela, poljoprivredne alatke, drveni plugovi, konjska kola i mnogi drugi predmeti.  

Tu su i ostaci starih dalekovoda koji su strujom napajali rudarska nalazišta, a koje je Šefik obnovio i vratio im stari sjaj, vjetrenjača koja proizvodi električnu energiju, samohodna kosačica i brojna druge zanimljive stvari.

(Nezavisne)