Znate li zašto Mjesec ponekad možemo da vidimo tokom dana? :: Semberija INFO ::

 

Znate li zašto Mjesec ponekad možemo da vidimo tokom dana?


Mjesec i zvijezde su uvijek na nebu, ali svi znamo da ih ne možemo uvijek vidjeti. Ali ponekad tokom dana možemo istovremeno vidjeti i Sunce i Mjesec.

Mjesec ne svijetli zahvaljujući svojoj svjetlosti već zato što se sa njegove površine reflektuju sunčevi zraci.

- Sunčeva svjetlost je tako snažna tokom dana da na neki način prigušuje svjetlost Mjeseca i zvijezda - objašnjava astrofizičarka Čejen Polijus.

Dok je Mjesec mlad, nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana Mjeseca koja je osvijetljena Suncem okrenuta je od naše planete. To znači da je Mjesec još uvijek gore, ali ga ne možemo vidjeti danju jer se sva sunčeva svjetlost odbija od nas.

Može vam pomoći da zamislite Sunce kao veliku sijalicu, a Mjesec kao ogledalo. Pod nekim uglovima sijalicu ne vidimo, ali svjetlost možemo vidjeti zahvaljujući ogledalu koje je reflektuje. To se događa kad vidimo Mjesec tokom noći. Ne možemo direktno vidjeti Sunce jer se Zemlja ispriječila da ga vidimo, ali svjetlost se reflektuje s Mjeseca. Postoje situacije u kojima možemo vidjeti i sijalicu i ogledalo, a upravo se to događa kada Mjesec vidimo tokom dana.

Kako Mjesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvjetljene površine. Zbog toga Mjesec ponekad vidimo kao mlađak ili sjajnu polovinu. Što je Mjesec dalji od Sunca i vidljivo iznad horizonta, lakše ga je uočiti tokom dana.

- Mjesec se najlakše vidi tokom dana je kada je u prvoj i posljednjoj četvrti (90 stepeni udaljen od Sunca). Tada možemo vidjeti polovinu osvijetljene strane Mjeseca dok je Sunce još gore - kaže Polijus.


Glas Srpske