DA LI ZNATE DA JE OVAJ „LIK“ IZ KRAGUJEVCA BIO U ČAK 15 HOLIVUDSKIH FILMOVA? :: Semberija INFO ::

 

DA LI ZNATE DA JE OVAJ „LIK“ IZ KRAGUJEVCA BIO U ČAK 15 HOLIVUDSKIH FILMOVA?


Da li biste nam poverovali kada bismo vam rekli da postoji „lik“ iz Kragujevca koji se pojavio u čak 15 holivudskih filmova? Jedan od njih je Umri muški 3, koji možete gledati na kanalu Nova Max, a možete pogledati i serijal o Bridžet Džouns, mjuzikl Mamma Mia i akcione filmove Smrtonosno oružje i Pobesneli Maks.
 
Ako smo vas zbunili, u pitanju je čuveni Jugo (YUGO), rođen, odnosno proizveden u Kragujevcu, a koga su holivudski producenti često koristili za svoje filmove. Možda znate za njegovo pojavljivanje u filmovima Umri muški 3, Ko je ubio Monu i Vrana, ali ima ih još.

Kako piše stranica IMCDb – Internet Movie Car Database, a prenosi sajt Bosonoga, Jugo se pojavljuje u čak stotinak filmova, a izdvaja se narednih 15.
 
The Crow (1994)


 
Nije lako upravljati čudom iz Kragujevca, što će potvrditi ova scena potere u Vrani. To je samo još jedan razlog da obožavate ovaj film sa pokojnim Brendonom Lijem.
 
The Gambler (2014)


 
Bri Larson je nakon snimanja zaržala samo jedan suverir sa seta – Jugo znak sa volana. „Obožavam taj auto. Stalno sam tražila da ga zadržim nakon snimanja. Bio je u stanju raspada. Najčešće nije hteo ni da upali. Nikad nisam naišla na auto sa kojim sam se toliko saosećala. Ali nisu imali dovoljno poverenja, ni u mene ni u auto, da mi ga ostave. ‘Pokvariće se negde i nikad nećeš stići do Los Anđelesa’, stalno su mi to govorili, pa su mi na kraju dali samo znak sa volana, kao suvenir.”
 
Cars 2 (2011)


 
Kosmička nepravda bi bila izostaviti Juga iz ove personifikacije automobilskog sveta. Jugo pod imenom Hjugo u filmu je istočnoevropski mafijaš. Tako je stereotip Slovena kao kriminalaca prenesen u svet mašina, ljupko i nimalo rasistićki, baš kao što je tipično za stari, dobri Dizni.
 
X-Men: Apocalypse (2016)


 
Poljska, Gvozdena zavesa, istočna Evropa. Kada američki mutanti zaposednu istok evropskog kontinenta, treba i prikazati taj svet, a kako to bolje odraditi od strateškog smeštanja Juga u ivicu kadra?
 
Iron Man 2 (2010)


 
Ovde je u pitanju samo jop jedan cameo, ali važno je da se vidi jarkocrvena boja dok on prolazi i seče smeh.
 
Arrested Development (2003)


 
Možda je simbolično što se Jugo pojavio baš u seriji ovakvog naziva, jer na tu temu onda samo pršte reference i vicevi.
 
Drowning Mona (2000)


Uz svo dužno poštovanje Deniju Devitu, glavna uloga u ovom filmu ipak je pripala Jugu, koga ima svih vrsta i boja. Prava oda ovom automobilu.
 
My Name Is Earl (2005-2009)


 
Naravno da Erl ima Juga. Amerikanci tretiraju svaki istočnoevropski automobil kao simbol dekadencije i jada, a to je sve što jednom Erlu treba.
 
Buffy the Vampire Slayer (1997-2003)


Svako ko ima ili je imao Juga u nekom trenutku razumeće vozačicu Juga iz ove serije i imati saosećanja za njenu bol i sve kazne.
 
Die Hard with a Vengeance (1995)


 
Verovatno i najpopularnija uloga naslovnog junaka, jer tu vidimo kombinaciju Juga i Džona Meklejna. Meklejn je uvek u potkošulji, po kojoj krvari, uvek ima loš dan, a Jugo se neverovatno uklapa u tu priču.
 
Maid in Manhattan (2002)


 
Još jedan veoma kratki cameo, ali odlična je kombinacija Juga i Dženifer Lopez.
 
Nick and Norah’s Infinite Playlist (2008)


 
Majkl Sera vozi Jugo GV iz 1986 godine, a on treba da bude produžetak karaktera njegovog lika – skroman, smotan, kabast, nekul, retro, drugačiji. I to je dobro, naročito kada uzmete u obzir da Jugo ovde ne simbolizuje ono za šta obično koriste – stranje, jad, patnju, rat i istočnoevropsku dekadenciju.
 
Malcolm in the Middle (2000-2006)


 
Jugo se pojavljuje u još jednoj seriji, ali ovde nema toliko dugovečnu ulogu, koliko je u pitanju jedan bljesak, konkretno u petoj epizodi pete sezone.
 
The November Man (2014)


 
Delovi ovog filma snimani su u Srbiji, tako da i te kako ima smisla što Jugo ima ulogu u dočaravanju opšte atmosfere na ulicama.
 
Metallica – The Day That Never Comes (2008)


 
Jugo je došao čak i do momaka iz benda Metallica, koji su ga stavili u spot za svoju pesmu The Day That Never Comes. Naravno, konotacija nije pozitivna, ali Jugo je opet zvezda.

(danas.rs)