PRVO EMITOVANjE EMISIJE O NAJPOZNATIJOJ ULICI NA SVIJETU – ULICI SEZAM :: Semberija INFO ::

 

PRVO EMITOVANjE EMISIJE O NAJPOZNATIJOJ ULICI NA SVIJETU – ULICI SEZAM


Prije 51 godinu prvi je put emitovana „Ulica Sezam". Riječ je o zabavno-edukativnoj dječjoj emisiji koja se prikazuje širom svijeta. Najpoznatiji likovi serije su „Mapetsi", a cilj emisije je podsticanje raznolikosti i tolerancije.

 Ulica Sezam prvi  put je prikazana na televiziji 10. novembra 1969. godine i vrlo  brzo je postala popularna. Riječ je o zabavnoj emisiji za djecu u kojoj ona mogu da nauče abecedu, kako da broje i mnoštvo pouka iz svakodnevnog života. Ubrzo je postala najgledanija dječja emisija na svijetu i prikazivala se u više od 120 zemalja.

Osmislila ju je Džoun Ganc Kuni, producentica dokumentarnih filmova. Htjela se odmaknuti od dokumentaraca te je odlučila osmisliti sadržaj koji će istovremeno biti zabavan i edukativan. Ciljana grupa su joj bila predškolska djeca. Osim toga, željela je iskoristiti televiziju kako bi pomogla neprivilegovanoj djeci u dobi između tri i pet godina u pripremi za vrtić. Zbog toga je Ulicu smjestila u izmišljeni dio Njujorka i uključila etnički različite likove i pozitivne društvene poruke.
Kuni je odlučila da će se Ulica Sezam sastojati od kratkih zabavnih segmenata u kojima će učestvovati lutke, animacije i glumci. Ovakav način prikazivanja bio je izuzetno uspješan i djeca su ga voljela. Uprkos tome, neki su joj kritičari tokom godina zamjerali da tako smanjuje vremenski period u kojem djeca mogu biti koncentrisana.

Od samih početaka Ulice Sezam djeca širom svijeta najviše su voljela dijelove koji su prikazivali porodicu lutaka Mapet. Inače, niz je  likova koji su poslije postali sama srž Ulice Sezam, a najpoznatiji  su Bert i Erni, Kuki čudovište, Grover,Oskar smrdljivac i Velika ptica.

 Ova legendarna dječija emisija tokom 51 godine emitovanja često je eksperimentisala s novim metodama učenja djece o osnovama pisanja i računanja, kao i društvenim pitanjima.

Otkad se Ulica Sezam počela prikazivati, više od 74 miliona Amerikanaca pogledalo je ovu emisiju. Danas se procjenjuje da oko osam miliona ljudi, i to samo u SAD-u, svake sedmice gleda ovu emisiju. Takođe, uvodna melodija ,,Možeš li mi reći kako da dođem do Ulice Sezam“ postala je karakteristika emisije i vrlo popularna širom svijeta.

Semberija info