UREDITE CVJETNI KUTAK U DVORIŠTU :: Semberija INFO ::

 

UREDITE CVJETNI KUTAK U DVORIŠTU


Ako ste kreativni i želite da napravite novi kutak sa biljkama i cvijećem u dvorištu, uzmite stvat u svoje ruke i napravite to sami.

Prvo morate da osmislite gdje i šta želite, koju površinu, kako bi to trebalo da izgleda kada sve bude gotovo, a onda možete krenuti u nabavku biljaka i cvijeća.

Što se tiče ponude u Bijeljini, na zelenoj pijaci možete da nabavite skoro sve što vam je potrebno, a ukoliko i ne pronađete neke biljke, imate i nekoliko rasadika i manjih proizvođača ukrasnih biljaka po bijeljinskim selima, Patkovači, Ljeskovcu, Trnjacima…

Cijene se kreću od 0,5 KM do tri KM za jednogodišnje cvijeće, dok  cijene višegodišnjih biljaka i cvijeća idu od pet KM pa na više.
 

Ukrasne tuje, kojih ima veliki izbor od klasičnih raznih veličina, patuljastih do onih jako dekorativnih sa već oblikovanim kuglicama u nivoima i spiralnim, koštaju od pet KM do 35 KM.

Kada nabavite sve što vam je potrebno, ocrtajte površinu koju prvu morate da obradite uz pomoć ašova i izvadite svu travu sa žilicama, a onda zemlju usitnite do nivoa kao da je tek kupljena.

Onda se prelazi na sadnju biljaka i cvijeća kako ste zamislili. Važno je da cvijeće i biljke redovno zalijevate kako bi dobile dovoljno vlažnosti jer su tek posađene.

Uživajte kod kuće i u dvorištu, ne kaže se slučajno srce je tamo gdje dom!.

Semberija info (Z.Kusmuk)