Djeca koja najviše zarađuju kad odrastu imaju izraženu osobinu da krše pravila :: Semberija INFO ::

 

Djeca koja najviše zarađuju kad odrastu imaju izraženu osobinu da krše pravila


Izvor: Semberija info

Zamislite da se od vas traži da pogledate odjeljenje šestog razreda, porazgovarate sa njima i predvidite koji će učenici zaraditi najviše novca kada odrastu. Kakvu biste djecu izabrali? Da li biste se opredijelili za djecu koja najviše vole da uče? Ili za stidljive đake željne da udovolje drugima? Možda onu sa izraženim sportskim talentom?

Nijedno od navedenog nije ozbiljan pokazatelj da će dijete izrasti u osobu koja umije da zaradi veliki novac, ali psiholozi tvrde da, ipak, postoji osobina koja može da ukaže na to da će se neko obogatiti kao odrastao čovjek.
Studija koja je trajala 40 godina, a koja je objavljena u ,,Developmental Psychology’’ pokazala je da djeca koja krše pravila i sklona su inatu imaju najviše šanse da dođu do velikog novca.

Dobri učenici imaju prestižne karijere, ali ne i najviše para!?


U ljude sa najvećim prihodima izrasla su djeca koja su prkosila roditeljskom autoritetu, umjela da prekrše pravila i ukupno gledano - bila nestašna. Autori studije navode da je jedan od razloga zašto je to tako možda što su ta djeca postali ljudi koji nisu strahovali da traže i pregovaraju o višim platama i povišicama.

Takođe, istraživači kažu da djeca koja krše pravila više cijene konkurenciju. Umjesto da se brinu oko toga kako da se slažu sa drugima, oni su više zainteresovani za to kako da unaprijede sopstvene interese. Djeca koja su spremna da prekrše pravila su ona djeca koja mogu da postanu preduzetnici, inovatori i milioneri.  I druge studije podržavaju ideju da nekonformisti mogu da imaju jasne prednosti u životu. Istraživanja su pokazala da prijatne, ljubazne osobe, koje nisu spremne na raspravu zarađuju manje od drugih. Najbolji đaci u srednjoj školi ili na fakultetu imaju manju vjerovatnoću da postanu milioneri, nego njihovi vršnjaci. Da, oni će ostvariti prestižne karijere i biće uspješni u svom obrazovanju, ali nije vjerovatno da će postati oni koji imaju najveće zarade iz svog razreda. Pisac Erik Barkere piše da je to zato što ,,škola nagrađuje one koji se pridržavaju pravila, a ne ljude koji mogu da uzdrmaju stvari’’.

Kako dječje buntovništvo i prkos    kanalisati u nešto pozitivno?

Ako ste roditelj djeteta koje voli da prkosi pravilima, možda će vas utješiti saznanje da to možete pretvoriti u prednost. Naravno, neophodno je djetetovu energiju usmjeriti u nešto pozitivno kako biste bili sigurni da će postati borac i inovator koji ne brine oko toga da li će svima ugoditi, a ne mangup koji zanemaruje autoritet ili krši zakon.
Umjesto da djetetu ,,ubijete’’ buntovnički duh, pomozite mu da svoju spremnost da prkosi i ne prihvata tuđe direktive i pravila pretvori u prednost. Naučite ga empatiji, tako da bude ljubazno i brižno, i po potrebi ga kaznite i suočite sa posljedicama kada ode predaleko u svom ponašanju.
Ali, nemojte obeshrabriti dijete da prekrši pravilo ili dva ako time nikoga ne može da povredi ili ugrozi. Moglo bi da izraste u mentalno jaku osobu koja se ne plaši da krši pravila onda kada to svijet čini boljim mjestom.