Maslinovo ulje je izuzetno zdravo za ljude: Dovoljno je pola kašike ujutru sa malo vode, evo zašto :: Semberija INFO ::

 

Maslinovo ulje je izuzetno zdravo za ljude: Dovoljno je pola kašike ujutru sa malo vode, evo zašto


Izvor: Glas Srpske

Maslinovo ulje često nazivaju i tečnim zlatom, a stručnjaci se slažu da ima brojnih zdravstvenih prednosti.

Bilo da popijete pola supene kašike ili je sipate je u obrok, zdravstveni stručnjaci se slažu – ne postoji pogrešan način da se maslinovo ulje unese u organizam, a studije pokazuju da je nešto više od pola supene kašike dovoljno da primetite razliku.

Maslinovo ulje je prepuno antioksidanata i drugih zdravih jedinjenja koja nećete naći u životinjskim ili prerađenim mastima. Istraživanja ukazuju na to da će oni koji promjene ishranu takođe uživati u dugačkoj listi zdravstvenih benefita, prenosi Kliks.

Jedna od najčešćih prednosti koje se vezuju za maslinovo ulje je njegova upotreba kao prirodnog laksativa. Maslinovo ulje može pomoći u rješavanju ovog problema – masti pomažu u smirivanju unutrašnjosti crijeva i omekšavanju stolice pomažući joj da apsorbuje više vode.

Maslinovo ulje je takođe glavna komponenta mediteranske ishrane, za koju se više puta pokazalo da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti – posebno koronarne bolesti srca – i rizik od smrti iz bilo kog uzroka.

Druge studije su pokazale da konzumiranje više od pola kašike ulja dnevno može smanjiti rizik neurodegenerativnih bolesti, ali i respiratornih bolesti.

Posebno je korisno pijuckanje jedne ili dve kašike maslinovog ulja rano ujutru na prazan želudac. Ovo omogućava ulju da obloži želudac kako bi pomogao varenje, izbacio otpad i regulisao crijevnu mikrobiotu tokom dana.

Stručnjaci predlažu korišćenje ekstra djevičanskog maslinovog ulja, jer ono apsorbuje više hranljivih materija.