Masne cijene posne hrane :: Semberija INFO ::

 

Masne cijene posne hrane


Božićni post počinje u utorak pa oni koji planiraju da se tokom tih 40 dana uzdrže od mrsne hrane moraće da izdvoje više novca, jer su cijene ribe u Banjaluci više nego lani.

Posnu slavsku trpezu je nemoguće zamisliti bez ribe, a prve procjene domaćina govore da će ih priprema hrane masno koštati.

- Pasulj, riba, krompir sve je skuplje nego prošle godine. Obišao sam par ribarnica i najviše sam iznenađen cijenom skuše, koja je u odnosu na lani dvostruko skuplja. Sada za kilogram treba da izdvojiti 14 maraka, a prošle godine mogla se nabaviti za sedam KM - kazao je radnik Rade Marić i dodao da će na njegovoj slavskoj trpezi dominirati šaran i oslić.

On je rekao da je za ukusan obrok najvažnije da je riba svježa, zbog čega uvijek kupuje u provjerenim ribarnicama. Trgovci u ribarnicama su saglasni da je za šaranom i oslićem tradicionalno najveća potražnja, ali napominju da se veoma osjeti kriza pa građani kupuju sve manje količine.

U ribarnici “Delfin” kažu da su cijene više u odnosu na prethodni post, ali da ih u posljednjih mjeseca dana nisu dizali.

- Za kilogram šarana je potrebno izdvojiti 13 KM, kao i za kilogram očišćene pastrmke. Dok je kilogram amura devet maraka - rekli su u ovoj ribarnici.

Dodali su da su cijene u odnosu na prošlu godinu više za marku do dvije.

- Kupci uzimaju manje količine nego prije i traže jeftiniju ribu. Kriza se osjeti. Kao što smo rekli, kilogram šarana je 13 KM, ali dok se očisti i isiječe, pola toga otpada pa tako u suštini kilogram čistog mesa, kotleta dođe 27 maraka - kazali su u “Delfinu”.

Ispričali su da mušterije više ne kupuju po 30 i 40 kilograma, nego mnogo manje, jer se broj i gostiju na slavama znatno smanjio.

Slična situacija je i u ribarnici “Peco fiš”.

- Kilogram bijelog, ali i plavog oslića košta 7,50 KM, dok je za kilogram šarana potrebno izdvojiti 13,50 KM, a za amur deset marka - kazali su u ovoj ribarnici.

Dodali su da kilogram tolstolobika košta osam maraka.

- Kilogram očišćene pastrmke je 13 maraka, a neočišćene 11. Trenutno je najveća potražnja za pastrmkom i šaranom - kazali su u ovoj ribarnici.

Oni sa dubljim džepom za kilogram lososa izdvajaju 54 KM. Tuna je nešto jeftinija i košta 38 maraka, dok je zubatac za marku jeftiniji.

U Udruženju za zaštitu potrošača “Reakcija” iz Banjaluka kažu da nije nikakvo čudo što ljudi kupuju manje količine nego prije, jer cijene svega konstantno rastu.

- Građani su prinuđeni da kupuju onoliko koliko im budžet dozvoljava - rekao je Dušan Srdić iz “Reakcije”.

Apel

Dušan Srdić je uputio apel građanima da prilikom kupovine ribe obrate pažnju na to koju uzimaju.

- Treba obratiti pažnju šta se kupuje, jer je pojedina riba u proteklom periodu bila pod dejstvom opasnih materija - kazao je Srdić i dodao da bi nadležni trebalo da pojačaju preventivne aktivnosti s ciljem pregledanja takvih proizvoda.

(Glas Srpske)