Kako se oporaviti od prejedanja :: Semberija INFO ::

 

Kako se oporaviti od prejedanja


Izvor: Informer / Nezavisne novine

Tegobe sa varenjem i kiselinom poslije obilnog jela umirite sokom od svježe pomorandže, bananom ili barenim pirinčem...

Kad počnu slave, teško je zaustaviti se pred raznim đakonijama, te su tegobe sa varenjem, žučnom kesom i kiselinom najčešći u ovo vrijeme.

Posljedice prejedanja uglavnom su preopterećena crijeva, nadutost, dijareja, opstipacija... Zato je važno da ono što jedete dan-dva poslije prejedanja dodatno ne nadraži stomak, već da ga umiri.

Cijeđena pomorandža

Poslije velikih količina unijete hrane problem sa probavom nije rijetkost, a posljedica je nedostatak kiseline u želucu. U tom slučaju prirodna kiselina pomorandže može biti od koristi. Uz cijeđeni sok od pomorandže nikako ne bi trebalo da unosite ugljene hidrate jer ćete se još više naduti.

Banana

Ova voćka se inače lako vari, tako da neće opteretiti želudac. Osim toga, kalijum u bananama pospješuje varenje, a njihova hranljiva vlakna pomažu i kod dijareje.

Začini

Iako nekoliko sati posle prejedanja sigurno ne razmišljate o hrani, još manje onoj začinjenoj, imajte na umu da začini mogu da vam umire stomak. Kim, na primjer, stimuliše jetru da luči više žuči, pa će tijelo lakše svariti sve ono što ste pojeli.

Jedite rižu

Bijela riža je lagana i sadrži malo vlakana, tako da stomak ne mora previše da se "muči" da je svari. Poslije prejedanja u obzir dolaze i tost i kuvani krompir, koji će umiriti osjetljiva crijeva.

Jabukovo sirće

Nutricionisti kažu da ovo sirće pospješuje varenje, ali naravno, ne bi trebalo da ga konzumirate samo. Pomiješajte kašiku sirćeta s kašikom meda i šoljom vode da biste umirili stomak. Takođe, možete i u veću čašu vode staviti samo sirće, bez meda, i na taj način pomoći sebi ako imate problema sa zatvorom.

Izbjegavajte so

Nutricionosti savjetuju da izbegavate so, jer tijelo zbog nje zadržava vodu, pa slane grickalice i so uopšte poslije prejedanja nisu pametan izbor. Ako vam se ipak jede nešto slano, a ne možete da se suzdržite, uzmite nekoliko badema, prenosi Informer.