Pojačano opadanje kose u jesen :: Semberija INFO ::

 

Pojačano opadanje kose u jesen



Smjena godišnjih doba donosi i opadanje kose u jesen. Opadanje kose u jesen je sasvim normalna i prirodna pojava. Baš kao što lišće napušta svoje grane do novog proljeća, isto to može da se desi i sa vašom kosom.

Ovo stanje je obično privremeno i ne traje dugo. Zato bez brige. Ljeto i stalno izlaganje toploti i suncu utiču na pojačano opadanje kose u jesen. Hlor iz bazena, slana voda na moru i štetni UV zraci mogu doprinijeti da vaša kosa postane krhka i lomljiva, a samim tim sklona pojačanom opadanju kose kada se vrijeme promijeni i dođu hladniji dani. 

Ono što je najvažnije kada primijetite da vam na jesen kosa opada više nego obično jeste da prvo isključite medicinske razloge opadanja kose. Provjerite da nije u pitanju hormonski disbalans ili nepravilan rad štitne žlijezde. Kada se uvjerite da je vaše opadanje kose uslovljeno sezonskim promjenama vrijeme je da pređete na rješavanje problema. 

Kako da spriječite opadanje kose? 

Ovo zna da bude, zaista, frustrirajuće. Zapamtite ovo je samo prirodan proces i sigurno nećete ostati bez svih dlaka na glavi. Vaša kosa je jednostavno „poklekla“ poslije svih izazova koje joj je ljeto donijelo. Kada uzmemo u obzir da smo svoju kosu često izlagale suncu, u većini slučajeva bez odgovarajuće zaštite. Da smo je često izlagale uređajima za stilizovanje i vrućem vazduhu na kojem rade ovi uređaj ili je često vezivale u rep, sasvim je realno očekivati opadanje kose kada se vrijeme promijeni i nastupe hladniji dani. Ljeti treba da povedete malo više računa o zaštiti svoje kose. Nosite šešire leti, koristite balzame sa UV zaštitom, smanjite upotrebu uređaja za stilizovanje kose i hranite vašu kosu tokom ljeta. Na ovaj način znatno ćete umanjiti lomljenje kose, ispucale krajeve i na kraju opadanje kose u jesen. 

Osim vremenskih prilika, tu je i ishrana, te prelazak s laganije ljetne prehrane na nešto kalorijski snažniji i masniji meni. Svakako najveći faktor rizika opadanja kose je upravo genetski, a za sve ostale faktore postoji i rješenje.

Uz ishranu ruku pod ruku ide i vježbanje, oslobađanje od stresa i san.