UPOZNAJTE ZEMLjE KOJE NAJVIŠE VOLE KAFU :: Semberija INFO ::

 

UPOZNAJTE ZEMLjE KOJE NAJVIŠE VOLE KAFU


Ljudi koji žive u Njujorku piju sedam puta više kafe od ostalih. Zanimljiv podatak, a takav je i onaj da se na godišnjem nivou najmanje kafe popije u vijetnamskoj prijestonici Hanoju – 0,4 kg po glavi stanovnika.
Ipak, mještani Helsinkija su, gledajući gradove ponaosob, najveći ljubitelji kafe, s obzirom da jedan stanovnik glavnog grada Finske godišnje, u prosjeku, konzumira 9,6 kg kafe. Upravo je taj podatak uticao na statistiku o zemljama koje najviše vole kafu, pa je, prema posljednjim zvaničnim informacijama te vrste, Finska zemlja gdje se najviše pije kafa. Nakon nje slijede Norveška i Island, dok se u prvih 10 država na toj ljestvici nalazi samo jedna koja nije u Evropi.

Uostalom, upoznajte zemlje koje najviše vole kafu, kao i neke sprecifičnosti u vezi sa njenom pripremom u tim podnebljima gdje ovaj čarobni napitak rado konzumiraju.

Finska – 12 kg po stanovniku
Šampion na ovoj listi je Finska, gdje se po glavi stanovnika godišnje popije 12 kg kafe. Finci kafu konzumiraju svakodnevno, tokom cijelog dana, a najpopularnije su blago pržene vrste. Možemo reći da je finska „khavi“ varijacija na temu „turska kafa“, pri čemu se mljevena kafa prelije vrelom vodom, a potom nekoliko puta kratko vri.

Norveška – 9,9 kg po stanovniku
Norvežani kafu služe uz doručak, ali im ništa manje draga nije ni uz desert poslije večere. U ovoj zemlji se takođe njeguje i običaj pozivanja na kafu, uz kolače i pecivo. Uz to, kada vas put nanese u ruralne dijelove Norveške, obavezno probajte koktel od kafe i votke, poznat kao „karsk“.

Island – 9 kg po stanovniku
Islanđani ne zaostaju puno za stanovnicima prethodnih zemalja po pitanju količine popijene kafe, jer, generalno, narodi sa sjevera Evrope konzumiraju najviše tog čarobnog napitka – na Islandu je to, u prosjeku, nekih pet šoljica dnevno. Koliko ovdje vole kafu, govori i podatak da je Island domaćin brojnim takmičenjima barista.

Danska – 8,7 kg po stanovniku
I u Danskoj se kafa tradicionalno služi uz svako jelo i obavezna je u svim prilikama. Ona je vjerni pratilac kolačića i torti, a služe je i uz male sendviče.

Holandija – 8,4 kg po stanovniku
Jedan Holanđanin, u prosjeku, dnevno popije 1,84 šoljica kafe. U ovoj zemlji kafu rado piju u kućnoj atmosferi, kada je „koffietijd“ ili vrijeme za kafu, obično uz kolačiće. U nekim dijelovima Holandije kafu služe uz jedan kolačić, dok, recimo, na jugu, obavezno je prati i velika slatka pita. Ovdje će vam, takođe, kratku kafu servirati uz čašicu Calvados-a (rakija od jabuka).

Švedska – 8,2 kg po stanovniku
Šveđani, kao i Holanđani, piju srednje prženu kafu u kombinaciji sa slatkim mlijekom. Ovdje njeguju ritual poznat kao „fika“, što bi bukvalno značilo „popiti kafu“, a podrazumijeva kombinovanje kafe i kolačića ili peciva. Mada, „fika“ predstavlja različite situacije, kao što je pauza na poslu ili druženje, a svima je zajednička upravo kafa.

Švicarska – 7,9 kg po stanovniku
U ovoj zemlji posebno vole kafu čija je osnova espreso, a naročito varijantu espreso napitka sličnog Americano-u. Vjeruje se da je ta vrsta kafe i nastala upravo u Švicarskoj, u dijelu oko granice sa Italijom. Važno je napomenuti i da, za razliku od skandinavskih zemalja, filter kafa ovdje nije naročito popularna.

Belgija – 6,8 kg po stanovniku
Belgijanci već dugo njeguju tradiciju kombinovanja kafe i čokolade, svog nacionalnog blaga i ponosa. Oni dnevno, u prosjeku, popiju 1,35 šoljice kafe, najčešće dok grickaju vafle.

Luksemburg – 6,5 kg po stanovniku
Neke kartakteristične vrste kafe koje ćete moći popiti u Luksemburgu su „lait Russe“ ili „Rusko mlijeko“, koja je u osnovi kafe late, kao i „cafe gourmand“, espreso koji potiče iz Francuske i služi se uz desert.

Kanada – 6,5 kg po stanovniku
Kanađani, jednostavno, obožavaju kafu, toliko da ona slovi za najčešće konzumirani napitak u njihovoj zemlji. Iako u Kanadi postoje brojni lanci kafeterija i kafića gdje se služi kafa, tamošnji žitelji najviše vole da je konzumiraju u kućnoj atmosferi.