Zaboravljeni narodni lijek :: Semberija INFO ::

 

Zaboravljeni narodni lijekSvi mi znamo da hrana, koju svakodnevno konzumiramo, sadrži visok nivo raznih hranljivih materija i doprinosi našem zdravlju. Zato je i jedemo, zar ne? Neke od zdravih namirnica imaju ljekovita svojstva kad se konzumiraju. Neke, pak, imaju ljekovita svojstva i kad se nanesu direktno na kožu.

Da li ste znali da je jedna od najboljih namirnica koja se nanosi na kožu kupus? Vjerovali ili ne, obloge od kupusa su uobičajene u kućnoj medicini, a izuzetno su djelotvorne. Postoji više  načina na koji možete koristiti kupus da iscijelite vaše tijelo. Samo dodajte kupus u vašu omiljenu supu ili kuvajte zajedno sa povrćem i možete iskoristiti njegova nevjerovatna ljekovita svojstva. Takođe, možete ga jesti sirovog, u salati, ali i u kombinaciji sa šargarepom i jabukom, koje dodatno pojačavaju korisna svojstva kupusa.

Dijabetes

Kupus ima moćno antihiperglikemijsko svojstvo, što znači da ovo veoma zdravo povrće ima moć da snizi nivo šećera u krvi i kontroliše dijabetes. Ova dejstva se mogu postići konzumiranjem male količine kuvanog ili sirovog kupusa sa svakim obrokom ili konzumiranjem soka od kupusa dva puta dnevno.

Srčane bolesti

Kupus, takođe, sadrži tocijanin, polifenol koji se rastvara vodom i koji smanjuje upalu i ojačava kapilare, sprečava nastanak tromba i olakšava otpuštanje nitričnog oksida. Na taj način kupus sprečava nastanak srčanih bolesti i srčanog udara. Iz ovog razloga bi trebalo da konzumirate barem dvije kašike kuvanog kupusa ili čašu soka od kupusa dnevno.

Problemi sa varenjem

Kupus sadrži visok nivo kalijuma koji balansira nivo tečnosti u tijelu. On, takođe, sadrži dosta vitamina C i antioksidanata koji štite ćelije od toksina i slobodnih radikala, kao i vitamine E i K, sumpor, beta-karoten, kalijum, magnezijum, kalcijum…Stručnjaci medicine tvrde da konzumiranje kuvanog kupusa može pomoći prilikom tretiranja dijareje, stomačnih čireva i konstipacije. Sa druge strane, fermentisane vrste kupusa poput kiselog kupusa mogu se koristiti za liječenje sindroma iritabilnih crijeva, upalne bolesti crijeva i infektivne dijareje. 

Eksterno korišćenje


Možda zvuči čudno, ali je istinito – nanošenje kupusa na rane zaista vam može pomoći da ih izliječite. 

Urasli nokti na nogama

Mnogi ljudi koriste kupus da bi uklonili gnoj iz uraslih noktiju i spriječili infekciju. Samo treba da obmotate nekoliko listova kupusa oko tog nožnog prsta i pričvrstite ih zavojem. Zatim zavoj prekrijte čarapom i ostavite da djeluje preko noći. Skinite zavoj ujutru i ponovite proceduru naredne noći. Nakon što ujutru skinete zavoj, potopite stopalo u rastvor magnezijum sulfata.