Šest načina kako da brže smanjite krvni pritisak bez odlaska ljekaru :: Semberija INFO ::

 

Šest načina kako da brže smanjite krvni pritisak bez odlaska ljekaru


Izvor: Kliks / Glas Srpske

Ako imate problema s visokim krvnim pritiskom, trebali biste pripaziti na stil život tako što ćete smanjiti izvore stresa te uključiti zdraviju ishranu. U slučaju da vam naglo poraste krvni pritisak, postoji nekoliko načina kako ga na jednostavan i brz nači možete smanjiti.

 Duboko disanje

Duboko disanje pomaže kod snižavanja krvnog pritiska. Potrebno je da duboko dišete nekih 15 minuta kako bi se vaš krvni pritisak smanjio.

Sok od cvekle

Sok od cvekle ima nitrat, komponentu koja širi krvne žile i povećava protok krvi. Iako nije riječ o dugoročnom liječenju, poznato je da dnevni unos nitrata u prehrani (250 mililitara soka od cvekle) smanjuje krvni pritisak kod ljudi.

Šetnja

Brzi hod može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, ali da biste to postigli potrebno je barem 15 minuta šetati. Inače, najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti pet dana sedmično može smanjiti ukupni krvni pritisak i tako pozitivno djelovati u liječenju hipertenzije.

Pijenje vode

Kada osjetite da imate visok krvni pritisak, popijte čašu vode. Održavanje hidratacije može spriječiti nagli pad krvnog pritiska. Pobrinite se da unosite barem deset čaša vode dnevno.

Banane

Banane su bogate kalijem, koji je elektrolit i igra značajnu ulogu u ljudskom tijelu kada je riječ o protoku krvi i otkucajima srca. Ako vam ljekar prepiše suplemente kalija, uzimajte ih redovno.

Poslijepodnevno spavanje

Odmaranje i poslijepodnevno spavanje može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i usporiti otkucaje srca, što može biti posebno korisno prije provjere krvnog pritiska kod ljekara, prenosi Kliks