Zašto biste trebali jesti borovnice svaki dan :: Semberija INFO ::

 

Zašto biste trebali jesti borovnice svaki danUprkos svojoj maloj veličini, borovnice sadrže obilje hranjivih supstanci koje mogu biti vrlo dobre za vaše dugoročno zdravlje.

Smanjuju slobodne radikale

Borovnice su prepune antioksidansa poznatih kao antocijanini. Poznato je da oni smanjuju slobodne radikale u tijelu koji inače dovode do kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2, pa čak i pad neuroloških funkcija. Antocijanini imaju pigmente zbog kojih borovnice imaju onu poznatu bogatu, plavu boju, piše "Reader's Digest".

Pomažu u snižavanju lošeg holesterola

Jedan od specifičnih načina na koji borovnice mogu smanjiti rizik od bolesti je snižavanje razine LDL-a, "lošeg" holesterola u krvi.

Istraživanje objavljeno u "The Journal of Nutrition" pokazalo je da su učesnici koji su konzumirali borovnice imali 27 odsto niži nivo LDL holesterola u samo osam sedmica, čime je kod njih smanjen rizik od metaboličkog sindroma i drugih kardiovaskularnih bolesti.

Odličan izvor vlakana

Generalno, mnoge vrste bobičastog voća snažan su izvor vlakana, koja stabilizuju šećer u krvi i smanjuju LDL holesterol. Vlakna su takođe zasitna, što znači da vam pomažu da se duže osjećate sitima.

Američko udruženje za srce preporučuje unos najmanje 25 do 30 grama vlakana dnevno za optimalno zdravlje, navodi "N1". Inače, jedna činija borovnica sadrži oko četiri grama vlakana.

Dodatan unos vitamina C

Na kraju, borovnice daju veliki podsticaj vitaminu C; jedna činija sadrži oko 15 odsto vaše preporučene dnevne doze. Vitamin C djeluje kao snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala, a istovremeno blagotvorno djeluje na živčani, imunološki, koštani, hrskavični i krvni sustav.


Nezavisne novine