TOP 7 salata koje se siju u kasno ljeto - Povrćarstvo :: Semberija INFO ::

 

TOP 7 salata koje se siju u kasno ljeto - Povrćarstvo


Kada kažemo zelena salata, najčešće mislimo na biljke koje formiraju glavice, a najpoznatije su puterica i kristalka. No, sorti je jako puno, a kod odabira za uzgoj treba obratiti pažnju kada se sije, kolika je dužina vegetacije, kada dozrijeva i bere, kako podnosi ljetne vrućine ili pak zime.

Trebaju rahlo, humusno tlo

Moguće ih je posijati u kasno ljeto i brati do jeseni, ovisno o tome hoće li biti mraza. Važno je osigurati im rahlo, humusno tlo koje dobro zadržava vlagu. Redovno ih zalijevajte i prihranite.

Za sjetvu na otvorenom pričekajte da prođe ovaj toplotni val.
 


Savjeti za uzgoj salate na otvorenom - od sjetve do berbe
 


No , možete ih posijati u posudice te kasnije presaditi. Također , mogu se uzgajati u posudama na balkonu i po potrebi brati mlade listove.

Donosimo vam sedam sorti koje podnose vrućinu, imaju kraću vegetaciju i možete ih posijati  krajem avgusta  i početkom septembra.

TOP sedam kasnoljetnih salata

  1. Rimska salata  je jedna od najstarije poznatih. Dužina vegetacije joj je 70 do 75 dana. 
  2.  Posavka  ima krhke listove, ali je tolerantna na stresove. Može se sijati od kraja avgusta za kasnojesensku berbu. 
  3. Salata  Catalogna  je brzo rastuća sorta, s vegetacijom 25 do 55 dana. Njeni su listovi dugi i nazbuljeni. Mogu se brati pojedinačno ili čitavu rozetu. Dobro podnosi ljetnu vrućinu i može se sijati cijelu sezonu. 
  4. Dobro znana  puterica "čudo 4 sezone"  jedna je od onih koja dobro podnosi i ljetnu vrućinu kao i zimsku hladnoću te se može sijati cijele sezone. Vegetacija joj je 60 dana. 
  5. Austrijska sorta  Grazer Krauthauptel  je tip ledene, kristal salate. Otporna je na vrućinu. 
  6. U ovom se mjesecu može sijati i atraktivna  Lollo Bionda i Lollo Rossa  salata, kovrdžavih listova. Mogu se brati listovi ili rozete. 
  7. Vučji jezik  (venezia) je stara sorta koja ne ide u klasične glavice nego se reže list. Sije se u kasno ljeto ili rano proljeće. Brzo raste, a dugo se bere. 
Koju salatu vi najviše volite? Koju vi sijete u kasno ljeto? Podijelite s nama savjete  u komentaru ispod teksta.

(agroklub.ba)