Cvijeće u maju :: Semberija INFO ::

 

Cvijeće u maju


Još uvijek nije kasno da dvorište pretvorite u vrt raskošnih cvjetova.
Najveći broj vrsta cvijeća sadi se u rano proljeće. Međutim, postoje vrste koje nije kasno zasaditi ni tokom maja. Najpoznatije su sigurno gladiole. Dalije se, takođe, mogu posaditi u maju, a one cvjetaju od jula, pa sve do pojave prvih mrazeva.
 
Sadnja gladiola
Gladiole se sade na dubini od deset centimetara, sa razmakom između lukovica od 10 do centimetara.
-Cvijet gladiole otvara se u julu, treba ih redovno zalivati, a tokom cvjetanja dva puta mjesečno dodavati tečno đubrivo’’, kažu stručnjaci.
Inače, lukovice gladiola imaju vlaknasti omotač smeđe boje sa ravnim malim dnom. U nekim slučajevima izdanci se već vide iz lukovica. Ovom cvijeću najviše odgovara dobro ocjedno ili pjeskovito zemljište. Gladiole vole sunce, a sama sadnja je veoma slična, kao i kod drugih lukovica. Ipak, njene lukovice bi trebalo posaditi nešto dublje u odnosu na druge, jer imaju listove koji su bujni i rastu u visinu.
 
Dalije
Savremenim baštovanima je dalija poznata kao ukrasna baštenska biljka koja raste iz malih, smeđih, dvogodišnjih gomoljika koje se sade u proljeće.
Ne žurite sa sadnjom, jer će dalija da boluje u hladnom zemljištu. Sadnja dalija bi trebalo da počne kada temperatura tla bude oko 15,5 stepeni Celzijusa. Za sadnju odaberite dobro osunčano mjesto. Dalije će imati više cvjetova ako su izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti od 6 do 8 sati dnevno. Najviše vole jutarnje sunce. Za uzgoj dalija odaberite mjesto koje je donekle zaklonjeno od vjetra. Dalije bujaju u zemljištu koje je plodno i dobro drenirano. Zemljište bi trebalo da ima pH vrijednost između 6,5 do 7, dakle, da bude blago kiselo. Ako imate zemljište koje nije rastresito, dodajte malo pijeska, tresetnice ili pregorelog stajskog đubriva da biste rastresli tlo zbog bolje drenaže.


Semberija info