PROTIV MAMURLUKA :: Semberija INFO ::

 

PROTIV MAMURLUKA


Iako ne postoji savršeni lijek za mamurluk, majka priroda nudi nam neka rješenja za ublažavanje patnji nakon noći pretjerivanja, kažu stručnjaci, a među njima su đumbir, uravnoteženi doručak, san i voda.
 
Đumbir
Đumbir se odavno koristi u kineskoj medicini kao lijek protiv mučnina, a njegovu medicinsku vrijednost potvrdilo je 2016. godine i naučno istraživanje. Šoljica čaja od đumbira, uz doručak, jeftin je način da se postigne dvostruki efekat – nadoknadi se izgubljena tečnost i umiri želudac. Nutricionisti savjetuju da se u vruću vodu stave dvije kašikice đumbirova praha, pola soka od limuna i dvije kašikice meda, te pričeka par minuta prije konzumiranja.

Uravnoteženi doručak
Iako mnogima nakon noći s previše pića nije do jela, stručnjaci ističu da je doručak, nakon što je alkohol poremetio nivo šećera u krvi, ključan ,,lagani’’ doručak bez pržene i teške hrane, poput voća i žitarica. Banane i avokado koji sadrže kalijum dobrodošli su, jer gubitak elektrolita prati prekomjerno konzumiranje alkohola.

Ekstrakt artičoke
Taj nedostatak stimuliše proizvodnju žuči i može ublažiti osjećaj nadutosti i druge probavne smetnje.

Voda
Za to rješenje sigurno znate, no možemo se kladiti da ga se ne pridržavate. Čak i umjereno konzumiranje alkohola vodi u dehidraciju što, pak, izaziva glavobolju, gubitak energije, nemoć. Nakon buđenja treba odmah posegnuti za čašom vode, a trebalo bi popiti čašu vode i prije  spavanja.

San
Za san nema zamjene, pa probajte odrijemati, ali nemojte zaboraviti uključiti budilnik.