KAKO IZLIJEČITI PREHLADU ZA JEDAN DAN? :: Semberija INFO ::

 

KAKO IZLIJEČITI PREHLADU ZA JEDAN DAN?


Prehlada i grip spadaju u najčešća oboljenja respiratornog trakta, a prehlada se javlja češće, nego sve ostale bolesti zajedno. Većina ljudi se prehladi nekoliko puta godišnje, obično u proljeće i jesen. Ako osjećate da ćete se razboljeti, morate odmah početi da preuzimate neophodne mjere.

Počevši sa borbom protiv prvih simptoma prehlade u početnoj fazi, moguće je da se spriječi razvoj ozbiljnih oboljenja (gripa, bronhitisa itd) i zapaljenskih procesa u organizmu.

Ova tri jednostavna, ali efikasna i provjerena narodna recepta pomoći će vam da se izborite sa početnim simptomima prehlade i gripa, zaustavite i spriječite napredovanje bolesti.
 
1. Ovaj napitak je prirodna zamjena za popularan „Koldreks’’ i „Ferveks’’, koji možete napraviti sami, bez odlaska u apoteku, a koji je jednako efikasan, možda i bolji.

Ako osjećate prve simptome prehlade ili gripa uradite sljedeće:

U 1,5 litar prokuvane i ohlađene, do sobne temperature, vode dodajte 1 supenu kašiku krupne (poželjno morske) soli, sok od jednog limuna i 1 gram askorbinske kiseline. Askorbinsku kiselinu u sebi posjeduje šumeća tableta ili vitamin C u prahu.

Po želji možete zasladiti kašikom meda. Dobro promiješajte i popijte ovaj rastvor u roku 1,5 sata. Po potrebi ponovite još jednom.
 
2. Kod prvih simptoma prehlade odlično pomaže i ovaj recept:

 Ugrijte 100 ml crnog vina, dodajte u njega 1/4 kašikice mljevenog bibera i 1 kašiku meda. Promiješajte i popijte toplo pred spavanje.Ili pripremite kuvano vino, po ovome receptu, i na dobrom ste putu da spriječite borbu sa curenjem nosa, kašljanjem, bolovima u grlu.
 
3. I treći, provjereni recept, koji je 100% efikasan.  Poznati lijek protiv prehlade i kašlja – vruće pivo sa medom.
Ne može se reći da je ova mješavina ima prijatan ukus, ali veoma je efikasna!

Flašu piva od 0,5 l (tamnog ili svijetlog) naspite u šerpicu i ugrijte, da bude vruće. Skinite sa vatre i dodajte 2 kašike meda i prstohvat cimeta i karanfilića i promiješajte. Pijte u toku večeri, pred spavanje, malim gutljajima. Poslije lezite u krevet.

Ova smjesa ima prilično neprijatan ukus, ali kod prehlade, gripa i kašlja djeluje veoma efikasno. Ovaj napitak omekšava  i smanjuje kašalj, posjeduje antiinflamatorno dejstvo, podstiče znojenje, koje izvlači prehladu iz organizma.

Znojenje, kao i u slučaju sa receptom sa vinom, odavno je poznata i priznata metoda liječenja početnih simptoma prehlada i gripa, koje uključuje odbrambene mehanizme organizma, koji se bore sa virusima.
 
U sva ova tri slučaja možete prirodnim putem pobijediti prve simptome prehlade i gripa, bukvalno za jedan dan.

Semberija info